Water footprint

by

De water footprint geeft de hoeveelheid water aan die een gemiddelde wereldburger per jaar gebruikt. Het begrip is ontwikkeld naar de analogie van ‘ecological footprint’: de oppervlakte land of water die nodig is om hulpbronnen te produceren of afval te absorberen. Hierbij is altijd sprake van de gebruikte hoeveelheid zoet water, dat wil zeggen de hoeveelheid vers water (Hoekstra, 2007).

De hoeveelheid zoet water die nodig is voor de productie van goederen en diensten kan worden onderverdeeld in internal- en external water footprint. Internal water footprint geeft aan hoeveel water uit het eigen land nodig is om de goederen te produceren en de external water footprint geeft aan hoeveel water uit anderen gebieden en landen komt om deze goederen te kunnen produceren. Uit de external en internal water footprint kan de algemene hoeveelheid water die in totaliteit wordt gebruikt voor de productie van goederen en diensten voor een land worden berekend (Hoekstra, Chapagain, Aldaya & Mekonnen, 2011).

De water footprint van Amerika is zeer hoog (2480 m3/cap/yr), onder andere door de hoge consumptie van vlees per capita en een grote consumptie van industriële producten. Daarentegen is de water footprint van bijvoorbeeld Ethiopië zeer laag (675 m3/cap/yr).

Hieruit blijkt dat er een ongelijke zoet water veredeling is. Terwijl sommige landen heel veel zoet water gebruiken, zijn er ook landen die erg weinig zoet water gebruiken (Hoekstra & Chapagain, 2007).

Er zijn vier belangrijke oorzaken die tot een hoge water footprint leiden. Ten eerste is er een hoge algemeen consumptie te zien, omdat het welvaartsniveau van westerse landen steeds stijgt. Ten tweede is er ook een water intensief consumptiepatroon te observeren, bijvoorbeeld een hoge mate van vlees consumptie. Ten derde leidt de verandering van het klimaat ook tot een hoge water footprint. Ten slotte is een oorzaak te zien in de agrarische productiemethoden omdat te weinig landen gebruik maken van een efficiënte manier van water technologie (Hoekstra & Chapagain, 2007). Om waterschaarste te voorkomen is het belangrijk de water footprint van vele landen steeds in het oog te houden en een duurzame oplossing met behulp van water management te vinden. Daardoor kan het watergebruik van de landen met een te hoog verbruik worden gereduceerd.

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: