Voedselkringloop

by

Een voedselkringloop is het proces van aanschaf van voedsel, de consumptie ervan en vervolgens het hergebruik van het overgebleven voedsel na consumptie. Het gaat hier om het reduceren van het weggooien van voedsel, dit door etenswaar te bewaren en op een ander moment te consumeren.

Deze methode wordt als onafhankelijk  gezien, maar kan worden geïmplementeerd in het ‘Cradle to Cradle’ proces (Michael Braungart & William McDonough, 2008). De kern hiervan is dat alle materialen een plaats krijgen in een biologische of technische kringloop. Er is geen plaats meer voor stoffen die ergens in de productketen schade kunnen aanrichten. In de technische kringloop worden materialen gerecycled zonder kwaliteitsverlies. In de biologische kringloop worden materialen na gebruik omgezet in voedingsstoffen voor de natuur, mens of ecosysteem (Beco). De voedselkringloop is mogelijk toepasbaar in combinatie met de biologische kringloop. De voedselkringloop is erop gebaseerd dat alle bruikbare voeding wordt verbruikt. Dit houdt niet in dat in een later stadium hetzelfde voedsel opnieuw wordt gebruikt na consumptie, maar de cyclus loopt zolang al het aanwezige voedsel/voedingstoffen worden benut. Waarna het vervolgens onder andere via verbranding weer in de natuur terecht komt. Inbegrepen in de voedingsbenutting is het voedsel dat niet is geconsumeerd of aangeschaft, bijvoorbeeld hetgeen dat over datum is in winkels, maar waarbij een aantal bestanddelen uit het voedsel onttrokken kan worden of dat na behandeling bederf voorkomen kan worden (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, 2011).

Het opnieuw consumeren van het voedsel, dus de voedselkringloop, kan op verschillende manieren plaatsvinden. De makkelijkste manier van volledig gebruik van voeding, is dat eten wordt bewaard indien er voedsel over is gebleven na consumeren. Een gemiddelde Nederlander gooit ruim veertig kilo goed voedsel per jaar weg, dit is ruim negen procent van het eetbare voedsel dat er wordt gekocht (Agro en Co e.a., 2011 & Voedingscentrum, 2011). Deze verspilling is te danken aan te veel inkopen, verkeerd bewaren en te veel koken van voedsel. Reductie van het weggooien kan onder andere bereikt worden door eten ook te gebruiken na overschrijding van de houdbaarheidsdatum, betere bewaarmethoden (voorbeeld: juiste afstelling temperatuur koelkast) (Agro en Co e.a., 2011) en juiste afstelling van de hoeveelheid wat gekookt wordt. Een juiste bewaarmethode leidt ertoe dat eten na enige tijd opnieuw geconsumeerd wordt en er daarmee een voedselkringloop wordt gecreëerd. Een tweede methode is dat horecagelegenheden en winkels (met name supermarkten) bewuster met eten om gaan na consumptie en/of inkoop. Eten kan immers veelal nog gebruikt worden na overschrijding van de houdbaarheidsdatum, dit kan bepaald worden door het product te ruiken en/of te proeven. Bovendien zou eten dat reeds is bereid, onder andere salades, opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit eten zouden allerlei instellingen als verzorgingstehuizen, opvangcentra en gevangenissen kunnen gebruiken.  Bovendien zou voedsel dat de einddatum heeft bereikt in winkels, alsnog verkocht kunnen worden met een gereduceerde prijs of gebruikt kunnen worden in instellingen, voedselbanken of zelfs restaurants.

Uiteindelijk gaat het er bij de voedselkringloop om dat de voedselverspilling wordt verminderd en dat het aanwezige voedsel optimaal wordt benut.

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: