Vervuiling

by

Vervuiling is de aanwezigheid van substanties die niet thuis horen in een bepaalde omgeving die leiden tot schadelijke biologische effecten (Chapman, 2007). Vervuiling wordt meestal gebruikt onder een bredere term; milieuvervuiling. Vervuiling komt al eeuwenlang voor en word meestal veroorzaakt door menselijk handelen.

Milieuvervuiling kan onderverdeeld worden in drie soorten vervuiling. Namelijk: luchtvervuiling, bodemvervuiling en watervervuiling. Er is sprake van luchtvervuiling als er zich stoffen in de lucht bevinden die er niet thuishoren (Tranceform, 2008). Luchtvervuiling kan een natuurlijke oorzaak hebben zoals een vulkaanuitbarsting, maar helaas wordt luchtvervuiling over het algemeen veroorzaakt door menselijk handelen. Je moet hierbij vooral denken aan uitlaatgassen, uitstoot van de agrarische sector zoals ammoniak en uitstoot van de fabrieken zoals cfk’s (Tranceform, 2008). Watervervuiling  is eveneens een probleem wat al jarenlang speelt. In vroegere tijden wist men niet goed hoe men om moest gaan met de rioleringen en hierdoor raakten rivieren vervuild. (Last, 2007). Deze watervervuiling wordt tegengegaan door duidelijke wetten op te stellen en deze wetten ook goed te handhaven. Bodemvervuiling wordt veroorzaakt door het dumpen van afval, bedrijven die verboden bestrijdingsmiddelen gebruiken en zowel particulieren als bedrijven die giftige stoffen op willekeurige plaatsen storten. Dit is erg schadelijk voor de bodem en het kan jaren duren voor dat de bodem zich weer hersteld heeft (Milieucentraal, 2012). Deze drie vormen van vervuiling zijn de drie hoofdcategorieën. Er zijn nog veel meer soorten van vervuiling te onderscheiden zoals visuele vervuiling (graffiti), lawaai vervuiling (harde geluiden door opstijgende vliegtuigen), etc.

Het effect van vervuiling is enorm. Het is zowel schadelijk voor de natuur als voor de gezondheid van de mens. Door watervervuiling krijgen we onhygiënisch water binnen en door luchtvervuiling ademen we vervuilde lucht in. Dit zorgt voor ziektes en problemen. Doordat de gehele aarde vervuild raakt kan het ecosysteem niet meer functioneren zoals het behoort te doen. Dit zorgt ervoor dat door menselijk handelen de aarde steeds meer in de problemen komt. Sinds een aantal jaren word er door het Blacksmite Institute jaarlijks een lijst uitgeven van de tien meest vervuilende plekken op aarde. Het is een onderzoek op grote schaal in samenwerking met het Zwitserse groene kruis. Op deze manier probeert men in kaart te brengen welke plaatsen dringende hulp nodig hebben (Blacksmith Institute’s, 2011). Het is van belang dat er met de informatie die beschikbaar is plaatsen geholpen worden en dat zo de vervuiling teruggedrongen word.

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: