Schaarste

by

Schaarste is een veelomvattende begrip. Schaarste is de spanning tussen middelen en behoeften (Grondbegrippen, Alfabetisch register, 2012). Dit houdt in dat er niet genoeg middelen zijn om te voldoen aan de behoeften. Er is dus sprake van schaarste als er te weinig is van een bepaald goed (Schaarste, Wikipedia, 2012).

In de huidige samenleving heeft men te maken met verschillende schaarse producten, zoals water en olie. De schaarste van deze natuurlijke grondstoffen brengen gevolgen met zich mee. Om een beter begrip van schaarste te kunnen krijgen zal het worden beschreven aan de hand van drie dimensies; ecologie, economie en politiek.

In de afgelopen jaren is de bezorgdheid over de stijgende vraag naar natuurlijke hulpbronnen, zoals voedsel, water, land en olie toegenomen (Evans, 2011, p.2). Voor sociale wetenschappers is het gebruikelijk om te spreken over het tekort van natuurlijke hulpbronnen, dit wordt vanzelfsprekend geacht als men erkent dat we leven in een wereld met een einde (Aguilera-Klink et al., 2000, p.234). Het is daarom van belang om vervangende hulpbronnen te kunnen genereren op een duurzame wijze, om nu en in de toekomst problemen te voorkomen.

Schaarste van natuurlijke hulpbronnen zal een van de grootste problemen zijn van de 21e eeuw. De wereldwijde vraag naar duurzame en niet-duurzame hulpbronnen groeit momenteel met een snelheid die niet bij te houden is (Klare, 2001, geciteerd in Crank). De bezorgdheid over schaarse hulpbronnen is toegenomen en er wordt gespeculeerd dat zij zullen leiden tot een verhoging van de kans op gewelddadige conflicten (Evans, 2011). Nationale en internationale spanningen worden niet alleen veroorzaakt door etnische en religieuze kwesties, schaarste aan natuurlijke hulpbronnen leidt ook tot conflicten tussen landen en regio’s (Grondstofzekerheid en duurzaamheid, in2030, 2011). De schaarste van grondstoffen zal dus op politiek vlak ook gevolgen met zich meebrengen.

Schaarse grondstoffen hebben ook invloed op de economie. Hoe schaarser de producten in de loop der tijd zullen worden, hoe duurder deze zullen worden (Schaarste en overvloed, Customervibes, 2011). Hierdoor zal het vraag-aanbod mechanisme verstoord worden, dit zal op lange termijn een negatieve invloed hebben op de economie.

 

 

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: