Plastic soep

by

Het begrip Plastic soep (ook “Great Pacific Garbage Patch” genoemd) staat voor een hoog geconcentreerde verzameling van plastic afval in de oceanen, meestal onder het wateroppervlak, die exponentieel groeit (de Boer, 2009, p. 18-19). Dit wordt mogelijk gemaakt doordat meer dan 240 miljoen ton plastic per jaar door de mens wordt gebruikt (http://plasticsoupfoundation.org). De reikwijdte van dit verontreinigd gebied is even groot als de oppervlakte van de Verenigde Staten en werd rond tien jaar geleden toevallig ontdekt. Er is sprake van een aandeel grotere stukjes plastic dat zes keer zo hoog is als het aandeel van plankton in de wereldzeeën.

Een deel van deze soep is zelfs nog afkomstig uit de eerste generatie van plasticproductie in de jaren 50 en voor het andere deel zijn vooral de Japanners verantwoordelijk voor deze milieuverontreiniging. Door de invloed van verwering, zonlicht en golfslag valt het plastic uiteen in steeds kleiner wordende stukjes, zogenoemde microplastics. Het proces wat hierbij plaatsvindt wordt degradatie of fragmentatie genoemd (http://plasticsoupfoundation.org/wat-is-plastic-soep/). Microplastics zijn kleiner dan een derde millimeter zijn, waardoor zij ook de grootste schade opleveren: het is namelijk niet mogelijk om deze kleine bestandsdelen uit het water te filteren en vissen kunnen ze niet van plankton onderscheiden (de Boer, 2009).

Microplastic vervuilt de kusten, verspreid over zes continenten, op 18 plekken wereldwijd, waarbij de dichtheid van de bevolking in de desbetreffende regio de aanwezigheidgraad van plastic bepaalt (http://plasticsoupfoundation.org). Over de afgelopen 50 jaar is de wereldbevolking met een percentage van 250% verhoogd. In die tijd is ook het aantal aan microfragmenten in het gebied van de Noord-Oost Atlantische oceaan omhoog gegaan (http://plasticsoupfoundation.org). Plastic bevat een hoog aantal giftige stoffen die vissen als voedsel opnemen. Als de mens vervolgens vis gaat eten, neemt ook hij de giftige stoffen in zijn lichaam op. Aan de hand van dit proces komen gezondheidsschadelijke stoffen dus in de voedselketen terecht (http://plasticsoupfoundation.org/wat-is-plastic-soep/). Dit laat zien dat uiteindelijk niemand zich van de gevolgen voortkomend uit de plastic soep kan onttrekken.

Advertenties

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: