Passief bouwen

by

Vandaag de dag zijn we ons er van bewust dat we leven in een wereld met een beperkte hoeveelheid grondstoffen. Deze schaarste dwingt ons tot het zoeken naar duurzame oplossingen. Een van deze duurzame oplossingen is passief bouwen, dat gericht is op het ontwerpen en maken van gebouwen die beschikken over een optimaal klimaat door het gebruik van passieve energiebronnen, zoals de warmte van de zon. Het gaat hierbij om gebouwen zonder mechanische of elektrische apparaten die zorgen voor het klimaatbeheer. De ontwikkeling van passief bouwen is begonnen in 1979 en sinds die tijd enorm in ontwikkeling. Architect Laane geeft aan dat passief bouwen de belangrijkste trend voor de komende twintig jaar zal worden (www.passiefhuisplatform.be). De gebouwen omgeving moet worden verduurzaamd. Volgens Laane moeten we ons op twee dingen richten, aan de ene kant de renovatie van oude bestaande gebouwen en aan de andere kant het passief bouwen voor de toekomst.

Een resultaat van passief bouwen zijn de passieve huizen. Aangemoedigd door de stijgende olieprijzen in de jaren ’80 werd de ontwikkeling van energiezuinige woningen in gang gezet (Badescu en Sicre, 2003).  Deze ontwikkeling zet zich vandaag de dag nog steeds voort, resulterend in meer dan 10.000 passieve woningen in Europa. De term passief huis refereert naar een constructie standaard (Badescu en Sicre, 2003). Badescu en Sicre (2003) omschrijven een passief huis als een gebouw dat een comfortabel binnenklimaat levert gedurende het gehele jaar (de winter en de zomer) zonder de gebruikelijke ondersteuning van hitte- en/of koelsystemen. Door middel van de passieve warmte, extern geleverd door zonnestraling door ramen en intern door de warmte afgifte van apparaten en bewoners, kan het gebouw op een comfortabele binnentemperatuur gehouden worden (Badescu en Sicre, 2003). Het totale energie verbruik van een passief huis ligt volgens het Belgische passiefhuisplatform (www.passiefhuisplatform.be) gemiddeld 75% lager dan bij traditionele woningen. Doormiddel van goede isolatie, luchtdichtheid en het optimale gebruik van passieve warmte kan de het klimaatcomfort in de woning gegarandeerd worden zowel in de winter maanden als in de zomer maanden.

Het bouwen van passieve gebouwen is volgens passiefbouwen.nl geen ingewikkelde klus en in principe zou iedere aannemer een passief gebouw kunnen bouwen. Het goed functioneren van het gebouw hangt echter af van belangrijke bouwkundige details. Om die reden is het belangrijk om personeel te hebben dat weet waarom bouwkundige details belangrijk zijn en om die reden met zorg omgaan met deze details. Er zijn in Nederland aannemers die zich specialiseren in het passief bouwen door te investeren in de ontwikkeling om de beste kwaliteit te leveren.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: