OESO richtlijnen

by

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) richtlijnen zijn: “de enige door de overheden onderschreven maatschappelijke verantwoord ondernemen (MVO) normen voor internationaal ondernemen. Zij geven de breedte aan van MVO en zijn het enige kader dat een geschillenbeslechtingsysteem bevat” (OESO Richtlijnen, 2012). Dit houdt in dat bedrijven die niet voldoen aan de OESO richtlijnen voor MVO niet langer in aanmerking komen voor publiek-private samenwerking in ontwikkelingslanden. De richtlijnen omvatten onder andere onderwerpen als: transparantie van belangrijke bedrijfsdoelstellingen en resultaten, duurzame ontwikkeling en het tegengaan van corruptie. De OESO richtlijnen hebben samengevat betrekking op informatieverstrekking, arbeid, milieu, corruptiebestrijding, consumentenbelangen, kennisoverdracht, mededinging en belastingen (OESO-richtlijnen, 2012).

Het is duidelijk dat MVO belangrijker wordt in Nederland, dit werd bevestigd toen het Nederlandse ministerie van Economische Zaken MVO als speerpunt van zijn beleid maakte en de Nederlandse overheid de OESO richtlijnen onderschreef (Memelink, 2010).

Omdat met het onderschrijven van de OESO richtlijnen weer een nieuwe set van richtlijnen (naast bijvoorbeeld de ISO-standaarden en de SA8000) aanwezig zijn waarmee bedrijven die duurzaam willen ondernemen rekening moeten houden, heeft Cramer (2005) een plan van aanpak opgesteld. Met het plan van aanpak wordt getracht om enige orde aan te brengen in de ruime aanwezigheid van richtlijnen, zo ook de OESO richtlijnen. De belangrijkste aanbevelingen voor bedrijven die duurzaam willen ondernemen zijn volgens Cramer:

Bijdragen aan de economische, sociale en ecologische vooruitgang teneinde een duurzame ontwikkeling te bevorderen; de mensenrechten van degenen die gevolgen van uw activiteiten ondervinden te respecteren; de opbouw van lokale capaciteit te bevorderen door nauwe samenwerking met de plaatselijke gemeenschap; zakenrelaties, met inbegrip van leveranciers en onderaannemers, waar mogelijk te stimuleren in hun onderneming gedragsregels toe te passen die verenigbaar zijn met de richtlijnen; u te onthouden van ongepaste inmenging in politieke aangelegenheden in het gastland (J. Cramer, 2005).

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: