Milieuprestatie

by

Milieuprestatie is de mate waarin een onderneming (of fabriek, industrie of land) het voor elkaar heeft gekregen om goede output te creëren terwijl het ook slechte output reduceert (Färe et al., 2004). Bij goede output kan men denken aan het leveren van bepaalde producten zoals voedsel en bij slechte output aan de CO2 die een onderneming uitstoot om dat voedsel te kweken.

Milieu prestatie wordt vaak vastgelegd door middel van een ‘milieuprestatie index’. Hierdoor blijft het geen begrip maar wordt het mogelijk om ondernemingen met elkaar te kunnen vergelijken (benchmarking). Het meetbaar maken van milieu prestatie heeft tevens als voordeel dat de effecten van regulatie of economische instrumenten zoals emissienormen, belastingen, subsidies, emissiehandel onderzocht kunnen worden (Tyteca 1996). Daarnaast is het volgens de Global Environmental Management Initiative [GEMI] (1989) van belang omdat ondernemingen geconfronteerd worden met stijgende kosten omtrent milieu en duurzaamheid.

Dat het begrip milieuprestatie van belang is komt duidelijk naar voren als men kijkt waar het allemaal gebruikt wordt. Het ‘indexeren’  of meetbaar maken van het begrip is echter nog een lastige opgave omdat er nog geen duidelijke gestandaardiseerde methode is. Dit is bijvoorbeeld te zien bij de instrumenten die ontwikkeld zijn om de milieuprestatie in de Nederlandse gebiedsontwikkeling te meten; er zijn meer dan tien instrumenten die gebruikt worden om de milieu prestatie te meten (Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, 2011). Milieuprestatie is een begrip van belang maar zonder standaardisatie lastig te gebruiken.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: