Klimaatvluchteling

by

Klimaatvluchtelingen zijn mensen die vluchten uit de eigen leefomgeving vanwege klimaatomstandigheden. Het gaat hierbij om mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld overstromingen, orkanen, aardbevingen, extreme droogte en conflicten rondom de klimaatomstandigheden van het gebied. Deze veranderingen in het klimaat gaan vaak gepaard met conflicten die ertoe leiden dat men het gebied verlaat.

Mensen vluchten zelden alleen vanwege de klimaatverandering of de rampen die daarbij komen kijken. Veelal leiden klimaatveranderingen tot conflicten en zijn deze conflicten het laatste zetje richting migratie. Dit is te zien in sommige Afrikaanse landen, waar (drink)watertekorten leiden tot conflicten en veelal extreme armoede, hierdoor zijn mensen eerder geneigd de leefomgeving te verlaten (Goseling, 2008). Volgens berekeningen van het IPCC veroorzaakt een temperatuurstijging van 2 graden rond de 3 miljard mensen met ernstige watertekorten, en een stijging van 3 graden zou zorgen voor 5-6 miljard mensen met een watertekort.  Dit kan leiden tot grote hoeveelheden klimaatvluchtelingen in de toekomst (Schuttenhelm, n.d.). De ontwikkelingsorganisatie UNDP (United Nations Development Programme) verwacht dat in de komende eeuw het aantal klimaatvluchtelingen stijgt tot rond de 332 miljoen mensen (Schuttenhelm).

De positie van de klimaatvluchteling is lastig, in het internationale recht worden vluchtelingen beschermd door het ‘Verdrag betreffende de Status van Vluchtelingen’, maar in dit verdrag heerst de gedachte dat iemand pas een vluchteling is wanneer een individu of een groep wordt vervolgd. Dit is iets waar bij klimaatvluchtelingen geen sprake van is, hierdoor worden zij volgens sommigen niet als vluchtelingen gezien en vallen zij niet onder het verdrag (van der Vliet, 2011).

Advertenties

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: