Klimaatmonitor

by

In Nederland wordt regionaal en lokaal klimaatbeleid in de gaten gehouden. Met de gegevens die daaruit vooruit komen kan een klimaat voetafdruk worden gemaakt. Zo weten de regionale en lokale instanties hoe het gesteld is met het klimaat in hun gebied en hoe deze veranderd is in de loop der jaren. Dit wordt ook wel de klimaatmonitor genoemd. Deze klimaat monitor behandeld onder andere de CO2 in een gebied (Klimaat monitor database, 2012). ¬†Tevens komen in de klimaat monitor bijvoorbeeld energielabels, aardgasauto’s, windvermogen en verschillende andere broeikasgassen aan bod (Agentschapnl klimaat monitor, 2012).

De klimaat monitor is ontstaan vanuit AgentschapNL en BECO. Deze klimaatmonitor is online en gemeenten kunnen zelf hun data invoeren in deze database, door middel van een vragenlijst. Daarnaast worden ook landelijke bronnen gebruikt om het beeld compleet te maken. De database bevat gegevens over het klimaatbeleid van nu en wat nodig is om de vastgestelde doelen te bereiken. De gegevens van de klimaatmonitor per gemeente zijn te vinden op: http://www.klimaatmonitor.databank.nl (Duurzaam ondernemen, 2012).

De klimaat monitor heeft drie doelen. De eerste is dat het zorgt dat gemeenten makkelijk informatie beschikbaar hebben over hun klimaatbeleid en de gegevens van het klimaat in hun gebied. Daarnaast willen de rijksoverheid en andere belanghebbenden kunnen zien hoe het gesteld is met het klimaatbeleid van gemeenten. Het laatste doel is dat gemeenten van elkaar kunnen leren over het klimaatbeleid (Nijsink, 2010).

Door het klimaat in een gebied in de gaten te houden en te onderzoeken, kunnen nieuwe systemen en beleidsmaatregelen worden ontwikkeld die de risico’s van de klimaatverandering kunnen verminderen. Als elke gemeente dit doet, heeft dit uiteindelijk ook effect voor het hele land. Overheden kunnen grote wet- en beleidsmaatregelen nemen tegen de klimaatverandering, maar veel kleine maatregelen zijn beter te regelen op gemeentelijk niveau (Adger, Arnell & Tompkins, 2005).

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: