Groengashub

by

Groengashub is een term die terugslaat op het productiemodel van grootschalige groen gas productie.  Alvorens een producent van biogas met zijn groene gas het aardgasnetwerk mag voeden moet de kwaliteit van het gas worden opgewaardeerd.  De opwaardering van het biogas naar aardgas heeft betrekking op het ontrekken van CO²  en het reinigen van het gas. Apparatuur voor het opwaarderen van het biogas is echter kostbaar. Omdat dit proces van opwaardering nog vaak op dezelfde plek gebeurt als waar het biogas wordt geproduceerd, vraagt het van de biogas producenten een grote investering. Hierdoor kunnen de producenten zich niet volledig focussen op de vergisting tot het biogas. Daarnaast  gaat er vaak biogas verloren omdat bijvoorbeeld agrariërs de investering niet willen of kunnen maken en de potentiële energie dus niet kunnen verwerken. De groengashub is echter een productiemodel waarin de productie van het biogas en de opwaardering daarvan op verschillende plaatsen geschieden.

Binnen een groengashub wordt er via verschillende kanalen zoals agrariërs, industrie en vuilverwerkers ruw biogas aangevoerd. Dit ruwe biogas wordt samengebracht in een centrale installatie waarin het gas wordt opgewaardeerd naar aardgaskwaliteit. Als de kwaliteit van het gas het juiste peil heeft bereikt kan het worden ingevoed op het aardgasnetwerk.

Doordat de opwaardering van het biogas bij enkele groengashubs gebeurt kunnen de producenten van het biogas zich volledig focussen op de vergisting tot het uiteindelijke biogas. Door de aanwezigheid van groengashubs hoeven zij niet meer te investeren in dure apparatuur die nodig is voor de opwaardering van het gas. Zij kunnen dit geld besteden aan een verbetering van het vergistingproces, hierdoor kan de productie van biogas stijgen waardoor er uiteindelijk meer groene energie op de markt komt.

De toekomstige plannen zijn om verschillende groengashubs te ontwikkelen. Het doel van de groengashubs is om het aardgasnetwerk dusdanig te voeden dat bij vele huishoudens het aardgas in alle toepassingen kan vervangen. Daarnaast is er nog denkbaar dat het gas vanuit de groengashubs in de toekomst dienst kan doen als zijnde transportbrandstof.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: