Groene economie

by

In recente jaren is de opkomst van duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen in een stroomversnelling geraakt en wordt steeds meer bekend dat de grenzen van de aarde in zicht zijn. Veranderingen zijn daarom essentieel op het gebied van duurzaamheid. Verbeteringen en inzicht op het gebied van duurzaamheid zullen daarom ook verkregen moeten worden in de aankomende dagen, jaren en decennia. Een mogelijke oplossing is een algehele groene economie.

Van een groene economie kan gesproken worden als het milieu en het sociale welzijn niet ten koste gaan van groei en werkgelegenheid. De groene economie houdt rekening met de mens, en dan vooral met de toekomstige generatie.

De huidige economie is er veelal een van consumeren, consumeren en nog eens consumeren. Hierbij worden de grondstoffen op aarde steeds verder uitgeput. Deze uitputting van wereldwijde grondstoffen leidt tot steeds vaker voorkomende crises. Dit wordt duidelijk en bevestigd in de NCDO Globaliseringsreeks (2011). Zo wordt het volgende gesteld in kennisdossier de Groene economie: “In de afgelopen jaren zag de wereld zich geconfronteerd met verschillende crises; van de economische crisis die in het najaar van 2008 losbarstte tot de mondiale voedselprijzencrisis en de eerste tekenen van een klimaatcrisis. Deze opeenstapeling van crises heeft zijn weerslag op de wereldeconomie en vindt er in sommige gevallen ook zijn oorsprong.”

Zoals hierboven gesteld wordt vindt in sommige gevallen de oorsprong van een crisis zich in die economie. De economie speelt dan ook een belangrijke factor in het al dan niet creëren van een duurzame samenleving. De economie richt zich daarom steeds vaker op het verduurzamen van de economie en wereld. Het doel is dan ook het creëren van een Groene Economie. Zoals al eerder gezegd is een groene economie een economie waarbij groei en investeringen rekening houden met het milieu en de mensen. Milieu en mens gaan samen en in harmonie met groei en investeringen (NCDO, 2011).

Wat een groene economie inhoudt wordt goed duidelijk in het essay van Jonker, Reinhoudt en te Riel. Zij stellen dat in een groene economie veelal draait om het creëren van cycli. De groene economie geldt dan ook als een kringloopeconomie (2011). De groene economie is dus een economie waarbij de producent zelf de verantwoordelijkheid neemt voor het product. Zij zorgen er in eerste instantie voor dat het product duurzaam / milieuvriendelijk geproduceerd wordt. Waarbij het gebruikte product ook weer terugkomt bij de producent. De producent zal hierdoor beter en zorgvuldiger kijken hoe zij het product produceert, aangezien zij het “restafval” zelf weer terug krijgt en zal moeten werken.

Het grote verschil tussen de huidige economie en de groene economie is dan ook dat de groene economie veelal bezig is met het creëren van een cycli/kringloop. Hierbij in acht nemend het milieu en de mens. Niet langer is de consument alleen verantwoordelijk voor hetgeen zij consumeert en gebruikt. De producent/economie is verantwoordelijk voor hetgeen zij levert en produceert, en neemt steeds meer de verantwoordelijkheid op zich om het gebruikte product opnieuw te verwerken. Hierdoor worden gebruikte producten hergebruikt en wordt het milieu en de mensheid minder aangetast.

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: