Groene beroepen

by

Groene beroepen zijn een nieuw opkomend fenomeen in de wereld van duurzame organisaties. Het duurzaam ondernemen wordt steeds “populairder’’ en daar horen ook nieuwe beroepen bij. Volgens de “United Nations Environment Program” (2010) luidt een definitie, vertaald naar het Nederlands, van een ‘groene baan’ als volgt:

“Werk in agrarisch, productie, research & development, administratief en service activiteiten die in hoofdzaak bijdragen aan het behouden of herstellen van de milieu kwaliteit. Specifiek, maar niet uitsluitend, bevat dit banen die het ecosysteem en bio- diversiviteit helpen te beschermen; energie, materiaal en water consumptie door effectieve strategieën reduceren; de economie decarboniseren; en het minimaliseren of in zijn geheel alle vormen van afval en vervuiling voorkomen.”

Buiten het feit dat duurzame beroepen bijdragen aan een verbetering van het klimaat, creëert de duurzame trend ook nieuwe banen en dus werkgelegenheid (Kammen et al., 2004; Cail et al., 2011). Maar wat zijn dat dan voor functies? Men kan hierbij denken aan de volgende functies (Chief Sustainability Officer Career Stats (U.S.), Myfuture.com): Chief Environmental Commitment Officer (CECO), Chief Green Officer (CGO), Chief Sustainability Officer, Environment Coordinator en Sustainability Executive Director.

In Amerika is dit een ́hot-item’, aldus Time.com (What Is a Green-Collar Job, Exactly?). Wat hadden de presidentskandidaten van de Verenigde Staten in 2008 met elkaar gemeen? Ze houden allemaal van “green-collar jobs”. Obama beloofde om $150 miljoen in 10 jaar uit te geven aan nieuwe groene banen. Clinton refereert herhaaldelijk naar deze term en zegt dat haar energieplan miljoenen groene banen zullen opleveren. McCain was zuiniger met cijfers strooien, maar hij garandeert het campagnepubliek dat actie om Amerika haar economie te decarboniseren “duizend, miljoenen nieuwe banen in Amerika zullen opleveren.’’ Dit geeft maar eens aan dat dit begrip de aankomende jaren in elk campagneplan van een partij zou (moeten) gaan staan!

 

 

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: