Duurzaam ketenbeheer

by

Duurzaam ketenbeheer is het toepassen van sociale- en milieuaspecten in alle fases van de productieketen. Deze aspecten spelen bij duurzaam ketenbeheer een belangrijke rol naast criteria als prijs, beschikbaarheid en kwaliteit. Bij milieuaspecten gaat het om de impact op de leefomgeving die een product of dienst tijdens de gehele levenscyclus heeft. Bij sociale impact gaat het om de leef-en werkomstandigheden van de mensen die betrokken zijn bij het produceren en/of leveren van een product of dienst. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de omstandigheden in het eigen bedrijf, maar ook bij de toeleveranciers.

Onder druk van de politiek en pressiegroepen is bij veel bedrijven duurzaam ketenbeheer een belangrijk onderdeel geworden van het CSR-beleid en strategie. Duurzaam ketenbeheer is bij veel bedrijven als onderdeel van risicomanagement ingericht. Het belangrijkste risico voor bedrijven vormt reputatieschade waardoor er omzetverlies kan worden geleden. Er zijn echter ook terreinen waarbij er sprake kan zijn van waardecreatie. Er kan onder meer waarde worden gecreëerd door kostenreductie, innovatie, het onderscheidend vermogen van een bedrijf en door ketenintegratie. Er zijn diverse internationale standaarden voor duurzaam ketenbeheer. Enkele veelgebruikte internationale standaarden zijn : United Nations Global Compact, Universal Declaration of Human Rights, ISO 14001, OECD Guidelines for Multinational Enterprises en de ILO International Labour Standard.

Tot de koplopers van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven behoren Philips (in 2011 winnaar Duurzaam Ketenbeheer Award), Akzo Nobel, DSM, Reed Elsevier en Unilever. De verantwoordelijkheid voor duurzaam ketenbeheer ligt nochtans vooral bij de grote bedrijven. Multinationals zijn vaak bang voor reputatieschade en doen er alles aan om hun merk te beschermen, ook als zij daarbij de verantwoordelijkheid moeten nemen voor onverantwoord gedrag bij leveranciers. Dat is niet altijd even logisch. Multinationals beschikken vaak over veel macht die zij op een positieve manier kunnen gebruiken om de leverancier te laten voldoen aan standaarden en deze verantwoordelijk gedrag te laten hanteren. De verantwoordelijkheid voor duurzaam ketenbeheer zou echter niet alleen bij de grote bedrijven moeten liggen, maar bij alle bedrijven in de keten. Alleen dan kan er sprake zijn van duurzaam ketenbeheer op uitgebreide schaal.

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: