Corporate governance code (Code Tabaksblat)

by

Code Tabaksblat is een Nederlandse Corporate Governance code die door de commissie Tabaksblat  is ontwikkeld en mede op initiatief van de minister van Financiën is opgericht. Deze code die is opgesteld voor beursvennootschappen en bestaat uit richtlijnen, principes en best practice bepalingen voor een ‘deugdelijk ondernemingsbestuur’ (Besouw & Noordman, 2005).

Corporate Governance Codes profileren al globaal sinds de publicatie van het Cadbury Report in 1992. In het algemeen is het doel van Corporate Governance Codes de kwaliteit en transparantie van het management vergroten, om vervolgens te zorgen voor betere prestaties van de onderneming en het vertrouwen te winnen bij investeerders. De codes worden daarom beschouwd als effectieve instrumenten van zelfregulatie. Er worden twee argumenten gegeven voor de wereldwijde adoptie van deze codes. Ten eerste het efficiëntie-argument, dit argument verklaart de adoptie omdat aandeelhouders de bestaande nationale regulaties als onvoldoende voor bescherming van hun investering beschouwen. Daarnaast wordt er het legitimatie-argument gegeven, deze claimt dat landen en bedrijven gedreven zijn naar een overeenkomst over internationaal geaccepteerde best practices, zodat dit de attractiviteit van landen en bedrijven toeneemt bij buitenlandse investeerders (Akkermans, van Ees, Hermes, Hooghiemstra, Van der Laan, Postma & van Witteloostuijn, 2007).

Geruchtmakende boekhoudaffaires en onvrede over beloningspakketten in het verleden waren aanleiding om op 1 januari 2004 de officiële Nederlandse Corporate Governance code in werking te laten treden. De opbouw van de code is onderverdeeld in vijf hoofdstukken, respectievelijk over de naleving en handhaving van de code, het bestuur, raad van commissarissen, de aandeelhouders en de financiële verslaglegging.  De controle wordt uitgeoefend door ‘Monitoring Commissie Corporate Governance Code’ en ieder jaar presenteert deze commissie een nalevingsrapport met haar conclusies over hoe de beursvennootschappen de code hebben nageleefd. Beursvennootschappen zijn overigens niet verplicht om de code toe te passen, echter wanneer zij dit niet toepassen moet dat in het jaarverslag toegelicht worden. Dit is het zogeheten ‘pas toe of leg uit’–beginsel (Rijksoverheid).

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: