Consuminderen

by

Consuminderen is “het minder geld uitgeven met name als verzet tegen de consumptiemaatschappij”, zo staat in de Van Dale (dier-en-natuur.infonu.nl). Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen. Koop alleen dat wat je echt nodig hebt en waarvan je weet dat het opgaat, ga geen geld uitgeven aan dat wat toevallig in de aanbieding is en dus zo lekker goedkoop (maar eigenlijk toch niet gegeten wordt). Gooi ook geen eten weg, maar bewaar het in de koelkast of vriezer om het een andere keer te eten.

“Geld en milieu sparen door middel van het bewust omgaan met de beschikbare grondstoffen” is een andere definitie voor consuminderen (dier-en-natuur.infonu.nl). Neem bijvoorbeeld de fiets naar school of je werk in plaats van de auto, of ga carpoolen (artikeltjes.com). Hiermee bespaar je benzine (of diesel) en er is sprake van minder CO2 uitstoot.

Consuminderen klinkt misschien ietwat negatief, echter hoeft het geen extra moeite of inspanning te kosten. Men denkt vaak ‘meer consumptie is meer welvaart’, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn, het is slechts een verandering van het consumptiepatroon (Opschoor, 1987). Men ‘moet’ minder gaan consumeren, zodat er ook minder geproduceerd hoeft te worden en er dus minder grondstoffen gebruikt hoeven te worden.

Daarnaast is het ook nooit bewezen dat een hogere consumptie leidt tot een hogere mate van gelukkig zijn (Geldof, 2008). Men heeft de grens bereikt en is materieel gezien verzadigd. Er zou gesproken kunnen worden van een eindeloze cyclus van werken en consumeren. Men werkt om het verdiende geld later weer uit te geven. Men móet dan weer gaan werken, omdat men geld wil uitgeven.

Kortom, er is eigenlijk geen reden om niet te consuminderen. We worden er niet ongelukkig van. Het probleem is dat niet iedereen het daarmee eens is. Het tweede ‘probleem’ is dat we ons consumptiepatroon aan moeten passen, het is de vraag of sommigen dat wel willen.

 

 

 

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: