Broeikaseffect

by

Het broeikaseffect is een effect wat voor de hele wereld van groot belang is. Het effect is genoemd naar de broeikas, waar een glazen of plastic overkapping de uitstraling van warmte tegenhoudt en zo de temperatuur in de broeikas laat oplopen. Ditzelfde gebeurt ook met de aarde, alleen dan op veel grotere schaal. De zon stuurt namelijk licht en warmte naar de aarde, en de aarde weerkaatst dit terug de ruimte in. Zogenaamde broeikasgassen absorberen de terugkaatsing van de warmte van de aarde en dat zorgt ervoor dat deze warmte niet de ruimte in kan maar binnen de atmosfeer blijft. Door de uitstoot van broeikasgassen zal zich dus de komende decennia een tendens voordoen tot klimaatveranderingen, een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde met ten minste enkele graden Celsius en een stijging van de zeespiegel met ten minste enkele decimeters (Jepma, 1990).

De opwarming van de aarde is voor iedereen op de wereld van groot belang, omdat het grote gevolgen heeft. Als de zeespiegel stijgt, zal bijvoorbeeld half Nederland onder water komen te staan. Mensen moeten een ander heenkomen zoeken, en periodes van hevige regenval zullen worden afgewisseld met periodes van ernstige droogte, waardoor de grote rivieren afwisselend het land instromen en op andere momenten zo leeg staan dat ze onbevaarbaar zijn en onvoldoende drinkwater aanvoeren (Sprangers, 2006)

Aan het eind van de jaren ’50 is Charles David Keeling de pionier die als eerste metingen deed naar de concentratie van een van de broeikasgassen, namelijk koolstofdioxide. Hij was degene die concludeerde dat de toename van deze concentratie zeer waarschijnlijk te wijten is aan menselijke activiteiten; ruwweg 75% door verbranding van fossiele brandstoffen en 25% door massale ontbossing en daaraan verwante erosie (www.wikipedia.nl).

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: