Blue economy

by

De Blue Economy staat voor het ontwerpen van een ander soort economie. Een economie met een nieuw business model, waardoor de maatschappij verschuift van schaarste naar overvloed van aanwezige materialen dankzij doeltreffende innovaties. Ook leidt de Blue Economy tot meer welvaart en werkgelegenheid, terwijl er minder investeringen nodig zijn (Pauli, 2010). De Blue Economy is geïnspireerd door de efficiëntie van natuurlijke ecosystemen. Hierin is nauwelijks sprake van verspilling doordat het product van het ene proces de input vormt voor een ander proces (Pauli, 1997). Energie en voedingsstoffen worden op deze manier doorgegeven binnen het ecosysteem.

Ook in de huidige samenleving is het mogelijk een dergelijk geïntegreerd systeem te ontwikkelen. De Blue Economy gaat er vanuit dat aan de basisbehoeften van de mens voldaan kan worden door gebruik te maken van lokaal beschikbare middelen, net zoals een ecosysteem dat doet. Innovaties moeten daarom gericht zijn op de natuur, waardoor het verbruik van grondstoffen beperkt kan worden. Ook wordt (bijna) ieder materiaal dat deel uitmaakt van het productieproces opnieuw gebruikt en is er niet of nauwelijks sprake van afval. Het hergebruik van materialen leidt tot een schoner milieu en nieuwe bedrijfsprocessen, waardoor nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd en de  welvaart toeneemt (Spielberg, 2011).

Om dit te bereiken moet er een heroriëntering plaatsvinden van productieprocessen met zeldzame materialen en hoge energiekosten, naar meer eenvoudige processen met schone technologieën. Bedrijven moeten afstappen van een model dat gebaseerd is op een enkele kerncompetentie of schaalvoordelen. In plaats daarvan moet een lijneconomie worden gevormd, waarin bedrijven samen werken in functie van hun gebruikte materialen. Deze samenwerking wordt ook benadrukt door de VN, die de Blue Economy beschrijven als ‘een  internationale gemeenschap van bedrijven, vernieuwers en wetenschappers die open toegang verlenen tot bronnen voor het ontwikkelen, implementeren en delen van welvarende bedrijfsmodellen die streven naar het verbeteren van natuurlijke ecosystemen en kwaliteit van leven voor iedereen’ (VN, 2011). Innovaties zullen ertoe leiden dat huidige productie- en consumptiegewoonten veranderen, waardoor ruimte ontstaat voor duurzame ontwikkeling (Posada, 2010). Zo zal productie worden afgestemd op materialen die lokaal beschikbaar zijn, waardoor ondernemers niet langer afhankelijk zijn van delfstoffen, nieuwe chemische verbindingen en niet-hernieuwbare energie (Pauli, 2011).

Het concept van de Blue Economy is geïntroduceerd door Gunter Pauli, auteur van het boek ‘The Blue Economy: 10 Years, 100 Innovations, 100 Million Jobs’. Het idee van een Blue Economy is voortgekomen uit kritiek op de Green Economy. Deze heeft als doel dat economische groei en investeringen niet ten koste gaan van het milieu en het sociale welzijn van de mens. Maar in de Green Economy moeten consumenten meer  betalen voor minder kwaliteit, en krijgen investeerders een lager rendement (Pauli, 2012). Deze tekortkomingen doen zich niet voor in de Blue Economy.

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: