Biodiversiteit

by

Biodiversiteit is een begrip dat pas enkele jaren bestaat en het wordt steeds vaker gebruikt. Er zijn in de loop van de tijd vele definities aan het begrip gegeven, daarnaast is het in verschillende contexten gebruikt. Een definitie die alles omschrijft is de volgende: biodiversiteit is de variatie onder alle levende organismen. Dit omvat mede de diversiteit binnen soorten, tussen soorten en van ecosystemen (Glowka, Burhenne Guilmin & Synge, 1994).

Hoe groot de totale biodiversiteit van de aarde is, is niet bekend. Dit komt doordat de grootte voortdurend verandert en nog niet alle gebieden op aarde bestudeerd zijn. Schattingen van biologen over de totale verscheidenheid van levensvormen liggen rond de 40 miljoen soorten. Al deze soorten helpen de wereld schoon te houden. Een voorbeeld hiervan zijn de bomen die de lucht zuiveren of insecten en schimmels die het afval afbreken. Door het natuurlijke evenwicht van de ecosystemen te verstoren kunnen ze instorten en niet meer werken zoals men dat gewend is (“EU Biodiversity Action Plan,” 2010).

De geschiedenis van de biodiversiteit is er een van massaal uitsterven gevolgd door snelle veranderingen en opbloei van nieuwe levensvormen. Deze natuurlijke geschiedenis van de biodiversiteit mag echter niet misbruikt worden om het huidige uitsterven te legitimeren. Volgens Gittenberger (2010) dient men te beseffen dat de herstelfase, als die er al komt, heel lang zou gaan duren en dat het leven voor de mens in een biologisch sterk verarmde wereld erg onaangenaam zou kunnen zijn.

Ondanks dat de bewijzen niet compleet zijn, is er voor experts genoeg aanleiding om de wereldbevolking te waarschuwen voor de waarschijnlijkheid van abrupte klimaatveranderingen, die van grote invloed zijn op het menselijk leven (Schwering, 2011). De Europese Unie probeert dit zoveel mogelijk onder de aandacht van de mensen te brengen, met een actieplan dat zij heeft opgesteld om de focus op biodiversiteit te versterken (“EU Biodiversity Action Plan,” 2010). Met oog op deze klimaatveranderingen is het van groot belang dat er modellen voor bedrijven ontwikkeld worden met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven kunnen tevens een belangrijke rol spelen in het bewustmaken van dit ecologisch bewustzijn (Schwering, 2011).

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: