Biobrandstoffen

by

Biobrandstoffen zijn brandstoffen die direct of indirect verkregen zijn uit biomassa. Hierbij moet men denken aan het opwekken van brandstof door middel van planten, dieren, micro-organismen en organisch afval (Bringezu et al., 2009). Verder kan men onderscheid maken in verschillende generaties biobrandstoffen. Eerste generatie biobrandstoffen worden geproduceerd door middel van conventionele methoden. Men gebruikt hiervoor vooral grondstoffen die eerst bedoeld waren om te dienen als voedsel (bijvoorbeeld zaden en plantsoorten).

Tweede generatie biobrandstoffen worden geproduceerd uit non-voedsel. Men kan hierbij denken aan bioafval en hout. Fermentatie wordt hier toegepast om de brandstof te verkrijgen. Derde generatie biobrandstoffen worden voornamelijk verkregen uit algensoorten.

Biobrandstof is een betere keuze om een paar redenen, zo vermeldt men op de website van de Rijksoverheid: ten eerste komt er minder CO2 vrij bij de verbranding van de biobrandstof, ten tweede maken deze biobrandstoffen ons minder afhankelijk van de slinkende voorraden fossiele brandstoffen, en ten derde voorkomt het een grote afhankelijkheid ten opzichte van olieproducerende landen.

Op dit moment is er echter een tekort aan bekwame mensen in deze opkomende industrie van biobrandstoffen (Limtiaco et al., 2012). Om met biobrandstoffen te kunnen werken moet met niet alleen scheikunige vaardigheden hebben, maar ook (micro-) biologische en agriculturele vaardigheden. Volgens Limtiaco et al. zijn er twee verschillende soorten werknemers nodig om met biomassa te werken: wetenschappers die onderzoek doen om biobrandstoffen te verbeteren, en werknemers die de biomassa produceren maar wel specifieke technische kennis nodig hebben. Volgens hen is het nu de tijd om eraan te werken, de tijd dringt immers.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: