Veerkracht

by

Het concept ‘resilience’, dat als veerkracht vertaald kan worden, is ontstaan binnen de ecologie (Carpenter; Holling, in De Jong, 2008) en kan als belangrijk onderdeel van een duurzame samenleving worden gezien. Hoewel het concept veerkracht ook van toepassing kan zijn op diverse andere terreinen, wordt het vaak in verband gebracht met ecosystemen.

Veerkracht kan worden omschreven als de capaciteit van een ecosysteem om verstoringen te verdragen zonder over te gaan in een andere kwalitatieve staat die wordt bestuurd door een set van andere processen (Resilience Alliance). In het kort kan worden gesteld dat een grotere veerkracht inhoudt dat belastingen op het ecosysteem beter kunnen worden opgevangen zonder dat het systeem van functie verandert (Folke et al., 2002). De veerkracht komt tot uiting in de manier waarop systemen in staat zijn zich te herstellen na deze belastingen.

Veerkracht wordt ook wel in verband gebracht met het weerstand bieden tegen belastingen, ofwel de stabiliteit van een ecosysteem. Een veerkrachtig systeem hoeft echter niet stabiel te zijn. Dat een systeem zich moet kunnen herstellen na belasting ervan, geeft aan dat veerkrachtige systemen wel degelijk kunnen fluctueren en dus niet stabiel hoeven te zijn. Het gaat erom dat uiteindelijk weer hetzelfde kwalitatieve evenwicht ontstaat in het systeem.

Het concept veerkracht heeft zich in de loop der tijd verder ontwikkeld en is ook toegepast op sociaal- economische systemen (De Jong, 2008). Zo wordt er gesproken van sociale veerkracht wanneer gemeenschappen om kunnen gaan met belastingen als klimaatverandering of vormen van sociale, economische of politieke onrust. Het klimaatbeleid, dat de afgelopen jaren steeds meer nadruk heeft gelegd op klimaatadaptatie, geeft aan dat er ook meer aandacht is gekomen voor het concept veerkracht. De aanwijzing van steeds meer overloopgebieden rondom rivieren is hier een voorbeeld van. Bij hevige regenval zijn de systemen in staat de overvloed aan water tijdelijk op te slaan in daarvoor bestemde gebieden. Na verloop van tijd zal dit water via de grond of kunstmatig weer uit het gebied weglopen, waardoor het oude evenwicht wordt hersteld.

 

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: