Sociaal ethisch beleggen

by

Een sociaal ethische belegging heeft als kerndoel om op een maatschappelijk verantwoorde wijze duurzaam winst te genereren. Voor beleggingen zijn beleggers nodig. Er is relatief weinig bekend omtrent het profiel van de ethische belegger. Uit de studie van Barry (1991) blijkt dat een belegger ethisch investeert uit overtuiging, maar niet bereid is in te boeten op return. Bij de bepaling of een belegging sociaal ethisch is staat centraal of er al dan niet rekening wordt gehouden met de sociale omstandigheden.

Sociaal ethische beleggingen vinden plaats in ontwikkelingslanden in de vorm van projecten. Het doel van deze projecten is om het bedrijfsleven op een duurzame en verantwoorde manier een extra impuls te geven gericht op de lange termijn. Deze projecten moeten onder meer gericht zijn op de voedselzekerheid en voedselverbetering, de sociale en culturele ontwikkeling of economische ontwikkeling, werkgelegenheid en regionale ontwikkeling (Helm, 2011). Hoewel de verwachting bestaat dat projecten van organisaties in ontwikkelingslanden voldoende winst opleveren, leiden de laag gewaardeerde kapitaalmarkten en de politieke en economische instabiliteit ertoe dat ondernemingen in ontwikkelingslanden moeilijk financiers kunnen vinden voor hun projecten.

De financiële marges bij sociaal ethisch beleggen zijn krap. Om de sector van sociaal ethische beleggingsproducten te laten groeien dienen ethische beleggingsproducten zich beter te diversifiëren, vooral sectoraal en geografisch (van Liedekerke, 2004). Dit betekent meer bedrijven toelaten tot de selectie van een beleggingsoptie.

Sinds 1 januari 2002 is in Nederland een voordeligere fiscale regeling met betrekking tot sociaal ethisch beleggen van kracht geworden. Deze regeling voorziet in een vrijstelling op de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent, alsmede een extra heffingskorting van de inkomstenbelasting. Het doel van de regeling is om investeren in armoedebestrijding in ontwikkelingslanden uit de kleinschaligheid te halen: door bankiers en beleggers er meer bij te betrekken zullen de groeikansen voor zulke investeringen stijgen (Oneworld, 2002). De fiscale regeling is bij dit soort beleggingen dan vaak ook een doorslaggevende factor.

 

 

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: