Duurzaam nationaal inkomen

by

Door Hueting (2006), de grondlegger van deze theorie, wordt het Duurzaam Nationaal Inkomen gedefinieerd als het maximaal haalbare productieniveau van een land waarbij vitale milieufuncties in lengte van dagen beschikbaar moeten zijn met de ter beschikking staande technologie in het berekeningsjaar. Onder milieufuncties begrijpt men schaarse goederen of ook wel beperkte goederen zoals water, bodem, lucht en grondstoffen.

Belangrijk om het DNI (Duurzaam Nationaal Inkomen) beter te kunnen beschouwen is het NI (Nationaal Inkomen). Het NI is altijd hoger dan het DNI omdat het productieniveau van het NI niet per definitie onder het DNI valt. Zo is het vaak dat dit niveau niet aan de eisen voldoet wat betreft duurzaamheid, waardoor het niet kan bijdragen aan een hoger DNI omdat hierbij niet alleen naar geproduceerde goederen en diensten wordt gekeken maar ook naar de schade aan natuur en milieu als gevolg van de productieprocessen. Belangrijk bij het DNI is dat niet alleen op korte termijn het welvaartsniveau wordt vergroot maar ook op lange termijn kan worden behouden. Immers kunnen nu veroorzaakte schades later grote kosten met zich meebrengen wat in latere jaren het NI weer zou verminderen. Dit wordt dus direct al in het DNI meegenomen omdat er later niet zulke kosten kunnen ontstaan.

Op deze manier probeert men bij het bewustzijn van de economie erop te wijzen dat duurzaamheid niet per definitie duur is maar dat het preventief kosten kan verminderen en efficienter op zowel korte als lange termijn werkt. Zo worden niet alleen kosten in de toekomst verminderd maar wordt er ook spaarzamer met milieufuncties omgegaan wat direct positieve effecten kan hebben.

Advertenties

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: