Duurzaam bouwen

by

Duurzaam bouwen heeft betrekking op het optimaliseren van alle factoren die een gebouw tijdens zijn levenscyclus beïnvloeden. Dus van de grondstofwinning naar het oprichten tot het slopen van het gebouw. Dit wordt gedaan met behulp van een levenscyclusanalyse aan de hand van drie categorieën. Deze categorieën zijn de ecologische, economische en socioculturele dimensie van duurzaamheid. Op deze wijze wordt het milieu ontlast en volgende generaties wordt de mogelijkheid gegeven om hun behoeftes te kunnen bevredigen (BMVBS, 2011; Wallbaum & Meins, 2009).

Bij de ecologische dimensie van duurzaamheid gaat het om de bezuiniging op grondstoffen. Dit wordt bereikt door de optimalisatie van de inzet van bouwstoffen, het verlagen van het energie- en waterverbruik en het verlagen van de milieubelasting door het gebruik van duurzame materialen en grondstoffen. Grondstoffen kunnen bijvoorbeeld worden bespaard door recycling van materialen die vrijkomen bij het slopen van een huis.

Om objectief te kunnen beoordelen hoe ecologisch een gebouw is zijn er globaal en internationaal kwantificeerbare indicatoren ontwikkeld. Deze indicatoren zijn te vinden op de web pagina van het Duitse Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwicklung (www.nachhaltigesbauen.de).

Bij de economische dimensie van duurzaamheid wordt naar de kosten en baten van het gebouw gekeken. Erbij wordt gekeken naar kosten zoals oprichtingskosten, energiekosten en sloopkosten van het gebouw om deze op lange termijn te kunnen identificeren en uiteindelijk te kunnen besparen en op deze wijze de waarde van het gebouw stabiel te houden (BMVBS, 2011; Wallbaum & Meins, 2009). Meer informatie over kosten en baten van duurzame ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen in Nederland zijn te vinden op de webpagina van Agentschap NL Ministerie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (www.agentschapnl.nl).

Bij de socioculturele dimensie van duurzaamheid spelen vooral de bescherming van de gezondheid van de bewoners en de esthetiek van een gebouw een belangrijke rol. Hier is van belang om te vragen welke duurzame materialen en innovatieve ontwikkelingen geschikt zijn om enerzijds het milieu maar ook de gezondheid van de bewoners te beschermen. Daarnaast is hier ook de architectonische vormgeving van gebouwen in wijken en steden van belang om het stadsbeeld niet te verwoesten (BMVBS, 2009).

Omdat duurzaam bouwen een bijdrage levert aan een beter milieu en gezonder werken en wonen wordt het in Nederland en andere landen zoals Duitsland door de regering ondersteund en gesubsidieerd. Voor meer informatie over Nederland zie de webpagina van de Agentschap NL Ministerie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (www.agentschapnl.nl).

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: