Backcasting

by

Backcasting is een vorm van toekomstverkenning waarbij een of meerdere gewenste toekomstbeelden geformuleerd worden om vervolgens daar vanuit terug te redeneren naar het heden. De letterlijke betekenis van backcasting is: ‘looking back from the future’ (Van Asselt, Faas, Van der Molen, 2010). Op deze manier wordt een beeld gevormd van welke stappen in de tijd nodig zijn om een duurzaam toekomstbeeld te realiseren (Competentiecentrum Transities). Er wordt vanuit deze wenselijke toekomst een roadmap naar het heden uitgestippeld die inzicht geeft in welke (beleids)stappen moeten worden gezet om dit toekomstbeeld te bereiken. Het gaat hier dus om een toekomst die nagestreefd wordt met een langetermijnvisie. Een belangrijk uitgangspunt van backcasting is door vanuit een gewenste toekomst te denken het makkelijker is tot systeemsprongen te komen. Denkend vanuit het heden is de kans groot te blijven steken in bekende patronen. Het resultaat van backcasting is een strategie om het normatieve toekomstbeeld te verwezenlijken (Rotmans, 2003).

De term backcasting is ontstaan in de jaren ’70 toen Lovins backcasting introduceerde als een alternatieve manier van planningstechniek voor de elektriciteitsvoorziening. Oorspronkelijk noemde Lovins de methode ‘backwards-looking analysis’, Robinson noemde het vervolgens ‘energy backcasting’. De term backcasting is vervolgens een breed begrip geworden dat momenteel ook buiten de energiemarkt gebruikt wordt (Quist & Vergragt, 2006). Met name binnen het transitiemanagement komt backcasting veelvuldig naar voren. Ook voor ondernemingen kan backcasting een manier zijn om in de toekomst een bepaald duurzaamheidniveau te bereiken.

Naast backcasting zijn er nog meer soorten toekomstverkenningen te onderscheiden. De benaderingen zijn te onderscheiden op het normatieve aspect. Forecasting en foresight zijn beide normatief neutrale benaderingen waarbij er geen normatieve aspecten gebruikt worden. Backcasting en ‘critical futures’ zijn beide normatieve toekomstverkenningen hier is er dus wel sprake van een normatief aspect (Van Asselt, Faas, Van der Molen, 2010).

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: