Smart Grid

by

De beschikbaarheid van goedkope energie, zoals kolen, olie en natuurgas, moet niet als vanzelfsprekend worden gezien. Het houdt een keer op. Daarnaast is er ook steeds meer vraag naar meer milieubewuste bronnen. Er moeten nieuwe bronnen gevonden worden om te voldoen aan de elektriciteitsvraag van de toekomst. Echter, bij veel van deze ‘nieuwe’ bronnen, zoals wind- en zonne-energie, is het aanbod moeilijk voorspelbaar (Ramchurn, Vytelingum, Rogers & Jennings, 2011).

Met de term smart grid worden de technologieën bedoeld, die omgaan met de toenemende onvoorspelbaarheid van het elektriciteitsaanbod, want ook in onzekere tijden is het belangrijk om de vraag en het aanbod in balans te houden (Flick & Morehouse, 2011). Bij smart grid wordt de productie, transport en consumptie van elektriciteit continu geobserveerd, geregeld en gecoördineerd (Brendel, 2012).

Door het aanbod in de gaten te houden, kunnen netbeheerders, producenten en consumenten zich steeds sneller aanpassen op de veranderingen van het aanbod (Ranchurn et al, 2011). Een groot nadeel hierbij is dat veel elektriciteitscentrales niet flexibel zijn in hun stroomlevering. Hierdoor wordt de snelle aanpassing dus gehinderd. (Brendel, 2012). Naast het aanbod, moet er ook gekeken worden naar de vraag van elektriciteit, want de vraag bepaalt hoeveel productie, transport en consumptie er nodig is (Flick & Morehouse, 2011).

Smart grid kan voor veel voordelen zorgen, maar dan moet er wel in geïnvesteerd worden. Door middel van de overheid en private en publieke investeringen kunnen smart grid innovaties gestimuleerd worden. Hierdoor kan de economie groeien, kunnen er nieuwe hoogbetalende banen gecreëerd worden en kan het milieu beschermd worden (Hamiltion & Summy, 2011).

Daarnaast kan smart grid uiteindelijk ook gebruikt worden voor andere domeinen, zoals water distributie, telecommunicatie en transportatie. Het is een technologie om met de onzekerheden van de toekomst om te kunnen gaan (Ramchurn et al, 2011).

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s