Milieuzone

by

Een milieuzone (Eng.: Low Emission Zone, LEZ) is een gebied waarin de toegang voor bepaalde voertuigen op grond van hun fijnstof (Eng.: Particulate Matter, PM) uitstoot wordt beperkt, teneinde de luchtkwaliteit te verbeteren. De invoering van een milieuzone is één van de mogelijke maatregelen om het milieu en de gezondheid te beschermen (Kacsóh, 2011).

Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Het bestaat uit heel kleine partikels die het menselijke lichaam niet kan filtreren waardoor de kans op aandoening van de ademhalingswegen en hart- en vaatziekten hoger is. Omdat de fijnstofconcentratie  in binnensteden hoger is dan elders zijn milieuzones vooral te vinden in de binnensteden van grote gemeenten (UBA, 2009).

Om de luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren heeft de EU grenswaarden voor de fijnstofbelasting bepaald. Informatie over de precieze grenswaarden zijn te vinden op de website van het Duitse landelijke bureau voor milieuzaken (www.umweltbundesamt.de).

In Duitsland werd per 1 maart 2007 het milieuvignet ingevoerd. Afhankelijk van de uitstoot krijgt het voertuig een bepaald gekleurde vignet die aangeeft of het voertuig toegang heeft tot de milieuzone. Personenauto’s worden volgens de Euro-Norm in categorieën (Euro 1-4) ingedeeld en krijgen afhankelijk van de categorie een rood (Euro 2), geel (Euro 3) of groen (Euro 4) vignet. Voertuigen met Euro 1 krijgen geen vignet (UBA, 2009). Aanvullende informatie over de Euro-Norm is te vinden op de website van het Duitse landelijke bureau voor milieuzaken (www.umweltbundesamt.de).

De grenzen van een milieuzone worden door de verkeersborden 270.1 respectievelijk 270.2 (einde) gemarkeerd. Aanvullende borden geven aan met welke kleuren milieuvignetten voorziene voertuigen toegelaten zijn om een milieuzone in te mogen rijden (BMVBS, 2010). Deze regelingen gelden ook voor buitenlandse voertuigen zoals personenauto’s, vrachtwagens en bussen. Wie een milieuzone inrijdt zonder ervoor toegelaten te zijn moet boete betalen. In Duitsland zijn tegenwoordig 50 milieuzones ingericht. (Kacsóh, 2011).

In Nederland gelden de boven genoemde richtlijnen tegenwoordig alleen voor vrachtwagens. In 2006 hebben overheden, gemeenten en bedrijfsleven afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in het convenant Stimulering schone vrachtauto’s en milieuzonering (VNG, 2009).

Tegenwoordig hebben de volgende Nederlandse gemeenten een milieuzone opgericht: ’s-Hertogenbosch, Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Tilburg en Utrecht. Ook in de volgende landen zijn milieuzones opgericht: Denemarken, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Tsjechië en Zweden (LEEZEN, 2012).

Advertenties

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: