Industriële restwarmte

by

Restwarmte is warmte die niet benut wordt voor hergebruik. Tachtig procent van de industriële energiebehoefte bestaat uit warmte. Deze warmtebehoefte komt voornamelijk voort uit stoom op verschillende drukniveaus en verhitting van fornuizen. Het grootste deel van deze warmte komt via koelwater, koeltorens en schoorstenen in de omgeving terecht. Deze geloosde warmte wordt industriële restwarmte genoemd. Het betreft dus warmte die niet wordt gebruikt maar die wel van waarde kan zijn (Spoelstra, 2009).

Dankzij onderzoek slaagt men er in methoden te ontwikkelen waarbij meer restwarmte behouden wordt zodat men vervolgens deze restwarmte kan gebruiken. Bovendien zien energiebedrijven steeds meer mogelijkheden te investeren in duurzame warmte (de Jong, 2003; Voermans, 2008). Op grote schaal wordt afval verbrand, om vervolgens via stoomproductie te worden omgezet in elektriciteit en warmte. Deze warmte wordt voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van gebouwen, maar ook steeds vaker voor het verwarmen van woonregio’s. Restwarmte is vaak beschikbaar op een temperatuurniveau van 30-40 °C waardoor deze geschikt is voor de groeiende vraag aan het verwarmen van vloeren. Indien de temperatuur van restwarmte hoger is dan 90 °C, kan deze warmte via absorptiekoelmachines worden omgezet om processen te koelen of kantoorpanden en/of -huizen te verkoelen. Een andere optie is om deze restwarmte, met een temperatuur van 90 °C, direct te gebruiken voor traditionele verwarming (Energyvalley; Het Groene Net).

Het grootste voordeel van het toepassen van restwarmte is dat gasinfrastructuur volledig kan worden vervangen, waardoor schadelijke uitstoot substantieel wordt gereduceerd en de veiligheid wordt verhoogd. Het energiesysteem met restwarmtetoepassing is wat betreft CO2-reductie gunstiger dan andere duurzame energiebronnen. Verder is een warmtenetwerk een lange termijnoplossing die tevens stabiel is qua prijs. Hierdoor is de afnemer minder afhankelijk van prijsschommelingen dan in geval van energiesystemen met fossiele brandstoffen. Ook bespaart de consument of ondernemer op de energieleveringkosten en zijn er geen onderhoudskosten. Hierdoor kan de investering binnen enkele jaren worden terugverdiend, terwijl het milieu minder wordt geschaad (Energyvalley; Het Groene Net).

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: