GHG Protocol

by

De missie van het Greenhouse Gas Protocol initiative (GHG Protocol) is het ontwikkelen en promoten van internationaal geaccepteerde standaarden voor de accounting en rapportage van broeikasgassen door een veelomvattend en open proces (World Business Council for Sustainable Development and World Resources Institute, 2001).

In 1998 is het Greenhouse Gas Protocol ontstaan door een samenwerking tussen het World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en het World Resources Institute (WRI). Deze twee organisaties kwamen tot de overeenstemming dat er een samenwerking tussen bedrijven en NGO’s plaats zou moeten vinden om een gestandaardiseerde methode te ontwikkelen voor de berekening van broeikasgassen. Het WBCSD en het WRI riepen een stuurgroep bijeen die bestond uit leden van milieugroeperingen en leden van industriële bedrijven zodat deze de ontwikkeling van de multi-stakeholder standaarden konden begeleiden (Greenhouse Gas protocol).

In 2001 werd de eerste editie van het GHG protocol gepubliceerd, The Greenhouse Gas protocol: A Corporate Accounting and Reporting Standard. Sindsdien is het GHG protocol uitgebreid door de verdere ontwikkeling van hulpmiddelen waarmee bedrijven geassisteerd worden bij het calculeren van de emissies van hun broeikasgassen. Het WBCSD en WRI werken bovendien samen met overheden, bedrijven en NGO’s in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. Op deze manier wordt het GHG protocol op een brede basis geadopteerd (Greenhouse Gas protocol).

In 2006 heeft de International Organization for Standardization (ISO) de standaard die ontwikkeld is door het WBCSD en het WRI geadopteerd als de basis voor de ISO 14064-I: Specification with Guidance at the Organization Level for Quantification and Reporting of Greenhouse Gas Emissions and Removals. Deze adoptie laat zien dat het GHG protocol zich ontwikkeld heeft tot de internationale standaard voor het berekenen en rapporteren van broeikasgassen voor bedrijven en organisaties (Greenhouse Gas protocol).

Het GHG protocol bestaat uit twee modules:

– GHG Protocol Corporate Accounting and Reporting Standard. Dit document bevat een stappenplan, richtlijnen om CO2-uitstoot te kwantificeren en erover te rapporteren.

– GHG Protocol Project Quantification Standard. Een gids om de resultaten van CO2-reductieprojecten te meten (MVO Vlaanderen).

Als basis voor de berekening van de uitstoot van de broeikasgassen gebruikt het GHG protocol een systeem met rangen. De eerste rang bestaat uit de uitstoot die puur en alleen afkomstig is van de organisatie zelf.  De tweede rang bestaat uit de uitstoot die afkomstig is van de productie van de energie die door de organisatie gebruikt wordt. De uitstoot van de derde rang wordt bepaald door de uitstoot die afkomstig is van alle andere indirecte activiteiten waarvan de organisatie gebruik maakt naast de vraag om energie (Matthews et al.).

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: