E-waste

by

E-waste is een erg breed begrip waarvoor op dit moment nog geen eenduidige standaard omschrijving bestaat. Widmer et al. (2005) geven een aantal definities en gebruiken e-waste en WEEE door elkaar heen. Volgens de OECD omvat e-waste “elke toepassing die gebruikt maakt van elektriciteit die het einde van zijn levensduur bereikt heeft” (OECD, 2001). Sinha et al. (2005) omschrijven e-waste als: “alle toepassingen die gebruik maken van elektriciteit die niet meer kunnen voldoen aan het originele doel en de wensen van de huidige eigenaar”. Alles bij elkaar valt onder e-waste dus alle ‘wit’goed (zoals koelkasten, wasmachines, magnetrons) en ‘bruin’goed (zoals televisies, radio’s, computers) die voor de huidige eigenaar geen waarde meer heeft (Khetriwal et al., 2008).

Wanneer e-waste zorgvuldig verwerkt wordt, kan dit zowel financieel als voor het milieu erg veel winst opleveren. In e-waste zitten veel recyclebare grondstoffen, zoals ijzer, koper, aluminium en kunststoffen die hergebruikt kunnen worden. Wanneer dit gebeurt hoeven deze stoffen dus niet opnieuw uit de natuur worden gehaald. Ook worden door goede recycling schadelijke stoffen verwijderd, waardoor deze niet in het milieu terecht komen. Om de recycling van e-waste op een verantwoorde manier te laten verlopen dient de verwerker aan een aantal eisen te voldoen. Deze eisen komen voort uit een richtlijn die het Europees parlement heeft opgesteld betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) (wecycle.nl).

Omdat een deel van de onderdelen en grondstoffen in e-waste een hoop geld op kunnen leveren lokt dit helaas ook criminaliteit uit. Op totaal onverantwoorde wijze worden in veelal arme landen de ‘nuttige’ delen uit de e-waste gehaald en de ‘nutteloze’ onderdelen gedumpt. Dit dumpen heeft grote gevolgen voor het milieu en dient dan ook hard aangepakt te worden (ISmagazine.nl).

Er dient dus met grote zorgvuldigheid omgegaan te worden met de steeds groter wordende hoeveelheid e-waste. Wanneer dit gebeurd is er veel winst te halen voor de ondernemer en het milieu.

 

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: