Duurzaam beleggen

by

Beleggen houdt in dat een persoon of instantie geld voor de korte of lange termijn investeert om uiteindelijk financieel voordeel te behalen. Het geld kan geïnvesteerd worden in een bedrijf dat dit gebruikt om winstgevende activiteiten te financieren. Daarvoor in de plaats keert zij een deel van die winst uit als beloning voor de investering.

Wanneer een persoon duurzaam belegt, houdt dit in dat hij bij het investeren niet alleen kijkt naar de economische aspecten, maar ook naar het effect van dat bedrijf op het milieu en de maatschappij. Hierbij kan de investeerder twee methoden toepassen. Deze staan bekend als de ‘negative approach’ en de ‘best in class-approach’. Bij de ‘negative approach’ wordt gekozen om in bepaalde industrieën niet te investeren, zoals de wapen- of tabakindustrie. De ‘best in class-approach’ sluit geen industrieën uit, maar selecteert bedrijven op bepaalde criteria, zoals milieubeleid, arbeidsvoorwaarden, maar ook bijvoorbeeld transparantie. Door middel van een scorelijst kan geïnvesteerd worden in de bestscorende bedrijven.

Of duurzaam beleggen net zo winstgevend kan zijn als beleggingen die deze criteria niet volgen, is al jarenlang een groot debat. Jon Entine (2003) heeft in zijn artikel veel kritiek op duurzaam beleggen, onder andere omdat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) volgens hem een groot concept is dat niet makkelijk kwantificeerbaar is. Hij stelt dat de gebruikte data en methoden van bedrijven die aangeven dat zij winstgevend zijn door hun MVO-strategie, problematisch en hopeloos defect zijn. Een recentere analyse van de Green Rankings (De Winter, 2011) geeft echter aan dat duurzaamheid in Amerika een zinvolle strategie lijkt voor investeerders. Dit zou betekenen dat beleggen in duurzame bedrijven in Amerika niet alleen beter is voor mensen en milieu, maar ook in termen van geld.

Advertenties

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: