Zonneboerderij

by

Een zonneboerderij is de benaming van een groot stuk land waarop vele zonnecollectoren staan. Een boerderij leent zich vanwege het meestal aanwezig zijnde grote dak voor het plaatsen van zonnecollectoren, om stroom te produceren om de boerderij zelf te voorzien, of om meer energie op te wekken. Hieruit is het idee ontstaan dat boerderijen goed bruikbaar zijn als zonne-energiecentrale. Tegenwoordig zijn er zonneboerderijen, waarbij geen boerderij meer aanwezig is. Het gaat hier dan alleen om land van grote omvang, waarop vele zonnecollectoren staan opgesteld.

Op steeds meer plekken verrijzen de zonneboerderijen. Deze manier van energieopwekking is veel milieuvriendelijker dan de traditionele fossiele brandstofverbranding en kan in tegenstelling tot windenergie ook opgewekt worden op momenten dat het niet waait. Grote stukken land lenen zich uitstekend om vele zonnecollectoren op te plaatsen, zonder dat deze elkaars energie wegnemen. Anno 2010 staan er al grote zonneboerderijen verspreid over de gehele wereld. In Spanje is een van de grootste zonneboerderijen te vinden, waarbij het piekvermogen dat opgewekt kan worden, ligt op 12 MWp (Ecostream, 2009). Er wordt in Australië gewerkt aan een mega- zonneboerderij in de Victoriawoestijn, waarbij het piekvermogen komt te liggen op 154 MWp. Dit zorgt ervoor dat ruim 45.000 huishoudens kunnen profiteren van deze milieuvriendelijke energiebron (Solarsystems, 2010). De gehele zonneboerderij zal naar verwachting 420 miljoen Australische dollar (ruim 250 miljoen euro) gaan kosten, en is hiermee een van de grootste projecten voor het op milieuvriendelijke wijze opwekken van energie ooit (Solarsystems, 2010).

Hoewel zonne-energie nog niet rendabel is vanwege de hoge exploitatiekosten, zijn er steeds vernieuwende technieken die ervoor zorgen dat de opbrengst van zonnecollectoren wordt vergroot. Te verwachten is dat er mede hierdoor in de toekomst een toenemend aantal zonneboerderijen wordt gebouwd. Om de klimaatdoelen te behalen die in het Kyoto-protocol zijn vastgelegd, zal de energie voor een substantieel deel uit natuurvriendelijke energiebronnen moeten worden opgewekt. De zonneboerderij in Australië is een goed begin.

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: