Zero emission

by

Zero emission is een term die de laatste decennia in ontwikkeling is gekomen en betekent letterlijk vertaald ‘geen uitstoot’. De gedachten achter dit concept werden in 1993 door de United Nations University in Tokyo opgesteld. Het gaat hier om de ‘identificatie en ontwikkeling van nieuwe waardecreërende producten uit bestaande afvalstromen, of niet optimaal geëxploiteerde bijproducten’, ‘het op een creatieve wijze zoeken naar nieuwe producten en innovaties’ en ‘de implementatie van baanbrekende technologieën’ (Eyerer et al., 2000:1)

Het uiteindelijke doel van het terugdringen van de uitstoot tot nul is het tegengaan van klimaatveranderingen, en hiermee een duurzame samenleving te creëren. De toepassing van Zero emission kan worden gevonden in alle energiegebruikende toepassingen. Dit kan onder andere bereikt worden door gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen in plaats van fossiele grondstoffen. Bovendien leidt de eerstgenoemde gedachte ook naar het concept van Cradle to Cradle van Braungart en McDonough, waarbij afval van producten weer kan dienen als voedsel voor andere wezens of producten [zie Cradle to Cradle].

Voor bedrijven is het streven naar zero emission in eerste instantie een kostenpost, omdat er geld nodig is voor nieuwe innovaties die kunnen leiden tot vermindering van de uitstoot van schadelijke gassen. Echter, deze kosten kunnen worden gezien als een belangrijke investering. Door het reduceren van de uitstoot verminderen ook de vaste kosten die aan onder andere het gebruikmaken van niet natuurlijke hulpbronnen zitten. De investeringen kunnen leiden tot een duurzaam concurrentievoordeel, mede omdat de klanten onder gelijke omstandigheden eerder zullen kiezen voor klimaatvriendelijke producten [zie Duurzame concurrentievoordelen].

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: