Voetafdruk

by

Een voetafdruk, of de meer gebruikelijke term footprint, staat in het verband van duurzaamheid voor het achterlaten van gevolgen die ontstaan zijn door de mens. Het woord is in deze betekenis bedacht omdat een voetafdruk zichtbaar maakt waar een mens gelopen heeft. Op dezelfde manier maakt een mens zichtbaar dat zij leeft. De duurzame voetafdruk (sustainable footprint) staat voor de gevolgen van onze leefstijl voor andere mensen, de natuur, en voor toekomstige generaties.

De duurzame voetafdruk wordt verder opgedeeld in diverse andere voetafdrukken. Zo bestaat er onder andere een ecologische voetafdruk en een watervoetafdruk. Laatst genoemde komt overeen met de hoeveelheid water die wordt gebruikt bij de totale productieketen van een product [dit begrip wordt nader omschreven bij Virtueel water]. De ecologische voetafdruk is voor het eerst genoemd in 1992 in een artikel van William Rees: ‘Ecological footprints and appropriated carrying capacity: what urban economics leaves out.’ Daarna is het concept met name uitgewerkt door Rees en Wackernagel. De ecologische voetafdruk houdt in ‘de totale oppervlakte aan biologisch productief land en water dat wordt gebruikt om alle middelen en energiestromen, die door deze mensen gebruikt worden, te produceren (voedsel, energie en materiaal) en om al het afval dat door dezelfde mensen wordt geproduceerd af te breken of te compenseren’ (Sustainable Footprint, 2005). Om de ecologische voetafdruk kleiner te maken wordt onder andere geprobeerd de productiviteit van land te vergroten, effectiever om te gaan met natuurlijke bronnen en de totale consumptie van de mens te verminderen (Sustainable Footprint, 2005). Het verschil tussen de duurzame voetafdruk en de ecologische voetafdruk zit in het feit dat laatstgenoemde alleen rekening houdt met de oppervlakte van biologisch productief land. De duurzame voetafdruk voegt hier een dimensie aan toe, namelijk die van de veranderende condities van het betreffende land. Deze kunnen namelijk veranderen door vergiftiging, ontbossing en erosie (Sustainable Footprint, 2005).

De voetafdrukken hebben als doel de mensen bewust te maken van de gevolgen die zij achterlaten voor het milieu en toekomstige generaties. Deze bewustwording is een belangrijke stap om mensen te overtuigen dat deze voetafdruk te groot is, waardoor de mens het huidige milieu én de toekomstige generaties kan benadelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: