Upcycling

by

De term upcycling wordt gebruikt in de afvalindustrie en is een vorm van afvalmanagement. Het gaat hierbij om het recyclen van producten, waarbij het resultaat kwalitatief ten minste gelijkwaardig is aan het te recyclen materiaal (Hartman, 2008:44).

Upcyling is een ecologisch verantwoorde manier om met afval om te gaan (Hartman, 2008:44). Bij downcycling is het nieuwgevormde product minder waard dan het materiaal dat gerecycled wordt. Dit veroorzaakt dat het product, na een of meer keren gerecycled te zijn, alsnog tot afval kan worden gerekend. Omdat bij upcycling het gerecyclede materiaal van ten minste een gelijkwaardige kwaliteit is als het te recyclen materiaal, zal het product keer op keer weer hergebruikt kunnen worden, zonder dat dit alsnog tot niet-recyclebaar afval wordt gemaakt (Hartman, 2008:44). Het grote voordeel bestaat uit een reductie van de afvalstoffen, minder grondstoffen die nodig zijn voor het fabriceren van het gerecyclede product en op lange termijn ook enorme kostenbesparingen. De term upcycling wordt voor het eerst gebruikt door McDonough en Braungart, de auteurs van Cradle to cradle: remaking the way we make things uit 2002. Upcycling is hierbij de basis voor het Cradle to Cradle-principe, waar het gaat om een cyclus van upcycling-activiteiten. Bij Cradle to Cradle wordt het product aan het einde van de levenscyclus gezien als voedsel voor andere organismen (Webkanaal Cradle to Cradle, 2008).

Belangrijk voor het upcyclen is dat men met de materialen bij het ontwerp hier al rekening mee houdt. Door het gebruik van zuivere grondstoffen en biologisch af breekbare materialen kan rekening worden gehouden met de toekomstige bewerkingen van het product (Koster, 2008).

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: