UN Global Compact

by

Op 31 januari 1999 hield de toenmalige chef van de Verenigde Naties, Kofi Annan, een speech voor een vergadering van het Wereld Economisch Forum. Deze speech had de naam The Global Compact. Zonder dat dit in de lijn der verwachtingen lag, had deze speech een zodanig groot effect dat hij ervoor zorgde dat ruim een jaar later in samenwerking met het bedrijfsleven, Wereldhandelsorganisaties en de burgers het Global Compact werd opgericht onder de vlag van de Verenigde Naties (Kell, 2005:69). Vanaf dat moment is het Global Compact gegroeid tot een wereldwijd netwerk. Dit netwerk geeft door middel van bedrijfsvoeringen en strategieën aandacht aan de dialoog, leren, en projecten met betrekking tot tien universele principes van mensenrechten, arbeidscondities, anticorruptie en het milieu (Kell, 2005:69; United Nations, 2008). Door zich aan deze principes te houden zorgt men dat bedrijven, markten, technologieën en financiën zich ontwikkelen ten gunste van economieën en samenlevingen over de gehele wereld (United Nations, 2008). Uiteindelijk moet het compact leiden tot een socialere en duurzamere wereld.

Het UN Global Compact heeft twee overkoepelende doelen. Ten eerste het toezien op het uitvoeren van de tien bovengenoemde principes in ondernemersactiviteiten over de gehele wereld. Ten tweede het stimuleren van de breder gestelde doelen van de Verenigde Naties, inclusief het bereiken van de Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG’s) (United Nations, 2008) [zie ook Millennium Ontwikkelingsdoelen].

Een belangrijk punt in het UN Global Compact is het samenwerken met internationale actoren in een globale context, om sociale politieke en economische uitdagingen en mogelijkheden te kunnen aangrijpen. Dit wordt gedaan door een groot netwerk van bedrijven te creëren. Ondertussen hebben zich al 4700 deelnemers aangemeld uit 130 verschillende landen (United Nations, 2008).

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: