Sociale innovatie

by

‘Sociale innovatie is vernieuwing van het arbeidsproces, met als doel de arbeidsproductiviteit en de arbeidsparticipatie te verhogen’ (AWVN, 2009). Door deze sociale innovatie wordt er zowel geïnvesteerd in de organisatie, als in de individuele werknemers. Een van de eigenschappen van sociale innovatie is dat het niet gaat om bestaande, veelvoorkomende vernieuwingen in het bedrijf, maar om nieuwe manieren om het werk op een andere manier te organiseren (AWVN, 2009).

Belangrijke drijfveren om sociale innovatie toe te passen zijn de snelle technologische veranderingen, toenemende internationale concurrentie en veranderende markten en marktomstandigheden (Ministerie van Economische Zaken, 2005). Om sociale innovatie uit te kunnen voeren, wordt er van het bedrijf flexibiliteit verwacht, zowel van de organisatie in de richting van de omgeving, als van het management in de richting van individuele werknemers. In het eerste geval moet het management goed kunnen inspelen op de kansen en bedreigingen die de veranderende omgeving met zich meebrengt. In het laatste geval betekent dit dat individuele werknemers kansen krijgen eigen ideeen en talenten te ontwikkelen (Ministerie van Economische Zaken, 2005). Door een bureaucratisch klimaat zoals dit heerst in Nederland, is het voor bedrijven afzonderlijk moeilijker met creatieve sociale oplossingen te komen, die goed doorgevoerd kunnen worden. De regelgeving vertraagt de werkwijze van organisaties en vermin- dert de flexibiliteit (Ministerie van Economische Zaken, 2005).

Van sociale innovatie zijn de resultaten vaak niet direct merkbaar, maar op langere termijn biedt het voordelen voor de organisatie. Sociale innovatie is vanuit een maatschappelijk oogpunt een goede ontwikkeling. Individuen krijgen kansen zich verder te ontplooien en krijgen te maken met een verhoogde arbeidsparticipatie. Daarnaast wordt met de vernieuwingen de concurrentiekracht verhoogd en de algehele economische groei in Nederland gestimuleerd (Ministerie van Economische Zaken, 2005).

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: