Risicomanagement

by

Risico wordt door verschillende auteurs gezien als de kans op een bepaalde (negatieve) gebeurtenis vermenigvuldigd met de gevolgen van deze gebeurtenis (onder anderen Markensteijn, 2001) [zie Risico]. Bij risicomanagement wordt gekeken hoe de kans van optreden kan worden verkleind en de gevolgen van optreden kunnen worden beheerst (Markensteijn, 2001). Dit wordt gedaan door het identificeren van de mogelijke risico’s, deze risico’s te kwantificeren en vervolgens de beheersmaatregelen vast te stellen. Niet alleen zijn direct-betrokkenen van de uitvoering van bijvoorbeeld projecten bij risicomanagement betrokken, maar ook personen die hier los van staan. Hierdoor weten de laatstgenoemden ook wat er expliciet speelt en kunnen zij wellicht vanuit een andere invalshoek de kansen op en gevolgen van risico’s beheersen (Markens- teijn, 2001).

Inmiddels is er naar aanleiding van de aardbeving in 1995 in Kobe, Japan — een internationale standaard gekomen voor risicomanagement: de ISO 31000. Deze standaard wordt in 2009 officieel gepubliceerd en moet ervoor zorgen dat het belang van het inschatten van risico’s en het treffen van maatregelen tegen onverwachte risico’s duidelijk wordt (Zwaap, 2008).

De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) heeft in 2008 een rapport gepresenteerd over risicomanagement. Hierin wordt gepleit voor een nieuw bestuurlijk en wettelijk framework voor risicomanagement. Centraal hierin staat de wijze van omgaan met verantwoordelijkheden. Deze nieuwe benadering van risico’s en risicomanagement moet leiden tot het beter inschatten van risico’s door het leren omgaan met onzekerheden uit het beleid. Dit moet op een proactieve manier gebeuren. Onzekerheden moeten opgespoord en gereduceerd worden, zodat risico’s worden voorkomen en de impact van risico’s wordt gereduceerd (De Vries in Zwaap, 2008). Door het opkomen van public governance komen bedrijven steeds meer onder druk te staan het beleid op een goede manier te verantwoorden. Menselijk handelen is een grote oorzaak van risico’ en deze zijn lang niet altijd bekend. Risicomanage- ment moet een stap voorwaarts zijn naar een transparant beleid, dat een belangrijk onderdeel is van maatschappelijk verantwoord ondernemen (’t Hart in Zwaap, 2008).

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: