Publiekprivate samenwerking

by

Overheden en de bedrijven binnen de be- leidsgebieden van deze overheden zijn af- hankelijk van elkaar. De Sociaal-Economi- sche Raad (SER) zegt hierover: ‘Bedrijven zijn afhankelijk van de vitaliteit van…[overheden]…om goed en rendabel te kunnen functioneren. Tegelijkertijd is de vitaliteit van…[overheden]…afhankelijk van goed en rendabel functionerende bedrijven’ (Sociaal-Economische Raad, 2002). Als beide partijen afhankelijk zijn van elkaar, dan lijkt de beste methode om voor beide partijen een win-winsituatie te creëren het samenwerken tussen overheden en bedrijven. Dit soort samenwerking wordt ook wel publiekprivate samenwerking (PPS) genoemd. Nader omschreven vertelt het Kenniscentrum PPS (in Smit & Van Thiel, 2002) hierover: ‘We spreken van publiek- private samenwerking als er sprake is van georganiseerde samenwerking tussen één of meerdere overheden en één of meer- dere private partijen, om een bepaalde overeengekomen doelstelling te bereiken. Hoewel wordt samengewerkt, behouden de partijen hun eigen identiteit en doelstellingen. Iedereen brengt middelen in en er worden afspraken gemaakt over de verdeling van risico’s, opbrengsten en kosten.’

Enerzijds zal de samenwerking overheden bevorderen een intensiever en gerichter MVO-beleid uit te voeren, anderzijds zal de samenwerking de bedrijven binnen de overheid stimuleren een MVO-beleid op te stellen. Door de samenwerking zullen de onderlinge betrekkingen versterkt worden en wordt het voor beide partijen gemakkelijker gemaakt de MVO-doelen te bereiken. De samenwerking tussen overheid en private organisaties is op het eerste gezicht niet de meest logische. Immers, publieke en private organisaties verschillen op enkele gebieden fundamenteel van elkaar. Allison (1980) beschrijft drie van deze verschillen. Ten eerste is de context waarin de organisatie opereert verschillend. Waar private ondernemingen opereren in het bedrijfsleven met het marktmechanisme dat gericht is op winstmaximalisatie, voeren publieke organisaties de wil van de politiek uit, zonder dat dit primair gericht is op het behalen van winst. Ook de omgang met de omgeving is verschillend. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen slechts door de aandeelhouders ter verantwoording worden geroepen over het gevoerde beleid. Publieke organisaties gaan de gehele bevolking aan, en worden ook door de gehele bevolking beoordeeld. Deze organisaties hebben hierdoor meer verantwoordelijke taken. Ten slotte zijn ook de organisatorische condities verschillend tussen de twee soorten organisaties. Hieronder vallen de rechtsposities van het personeel en de invloed die de politiek uitoefent op publieke organisaties (in Smit & Van Thiel, 2002). Smit en Van Thiel (2002) stellen dat de twee verschillende soorten organisaties van elkaar verschillen op het gebied van waarden. De private organisaties omschrijven zij met de kernwoorden winst en superioriteit van het marktmechanisme. Voor de publieke organisaties kiezen zij de steekwoorden rechtmatigheid en zorgvuldigheid.

Er zijn verschillende soorten samenwerking tussen overheden en bedrijven. In een joint-ventureconstructie werken beide partijen samen door gezamenlijk een nieuwe juridische entiteit aan te nemen. Deze joint venture zal vervolgens het doel hebben het gezamenlijke doel te gaan realiseren (Sociaal-Economische Raad, 2002). Een andere vorm van samenwerking tussen beide partijen kan zijn door een overeenkomst te sluiten (Sociaal-Economische Raad, 2002). Hierbij kunnen beide partijen nog wel hun eigen doelen nastreven, maar worden er binnen deze overeenkomst wel kaders geschapen waarbinnen de betreffende gemeente en bedrijven kunnen werken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: