Presencing en Theorie U

by

Het woord presencing is opgebouwd uit de woorden ‘presence’, wat tegenwoordigheid of aanwezigheid betekent, en ‘sensing’, wat voelen betekent. Het begrip is geïntroduceerd door Claus Scharmer in Theory U: leading from the future as it emerges. Scharmer heeft de term ontwikkeld omdat organisaties die geconfronteerd worden met gezamenlijke uitdagingen deze vaak willen oplossen door te reflecteren op het verleden. Scharmer stelt dat het zinvoller is om toekomstige mogelijkheden aan te voelen en deze naar het heden te vertalen en het heden hierop af te stemmen (Scharmer in Leeb, 2002).

Theorie U stuurt in de richting van een nieuw theoretisch perspectief en een praktisch in te vullen sociale technologie. In het theoretische perspectief gaat theorie U er vanuit dat de wijze waarop men aankijkt tegen een situatie, zorgt voor de bepaling hoe deze inhoudelijk is en hoe deze situatie zich verder zal ontwikkelen. Door deze visie wordt gesteld dat situaties altijd subjectief geïnterpreteerd worden en dat hierdoor voor een deel de toekomst van een situatie wordt bepaald (Presencing Institute, 2009).

In de praktische, sociale technologie biedt theorie U een aantal principes en praktijkmogelijkheden aan om gezamenlijk de toekomst te creëren die men wil creëren. Dit gebeurt door samen de situatie te analyseren, de situatie aan te voelen, elkaar te inspireren, de situatierichting te creëren en betrokken te blijven bij de veranderingen hiervan (Presencing Insti- tute, 2009). Theorie U kan als basis dienen om presencing toe te passen. Hierdoor kan het heden worden afgestemd op de percepties die mensen hebben en de situatie veranderen in de richting die men wenselijk acht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: