Positieve discriminatie

by

Positieve discriminatie is het fenomeen dat minderheden worden voorgetrokken bij verschillende activiteiten zoals banen, omdat deze minderheden ondervertegenwoordigd zijn in de groep (het bedrijf), de directe omgeving, of de maatschappij. Positieve discriminatie wordt ook wel positieve actie genoemd en kan sociaaleconomische achterstand verminderen.

Positieve discriminatie met betrekking tot voorkeur geven aan vrouwen wordt volgens het VN-Vrouwenverdrag niet als discriminatie beschouwd, omdat het gaat om maatregelen die gericht zijn op de gelijkstelling van mannen en vrouwen (Amnesty International, 2009). Positieve discriminatie heeft niet alleen een emanciperend element, het stuit vaak ook op problemen. Zo kan het individuen verzwakken door stigmatisering (Amnesty International, 2009).

Positieve discriminatie heeft voor- en tegenstanders. Voorstanders zijn blij dat er een manier is om de arbeidsdiversiteit te vergroten en hiermee organisaties te kunnen creëren waarvan de werknemers een representatieve afspiegeling zijn van de maatschappij. Tegenstanders stuiten onder andere op het probleem dat er niet meer objectief naar de positieve eigenschappen van individuen wordt gekeken, omdat het ‘zijn van een persoon in een zwakke positie’ de doorslag geeft. Bovendien wordt door veel mensen positieve discriminatie wel degelijk als discriminatie gezien, omdat men hiermee juist meerderheden discrimineert en daarmee deze mensen minder kansen gunt. Toch wordt positieve discriminatie over het algemeen als positief ervaren. Bedrijven kunnen zich met het oog op maatschappelijk verantwoord ondernemen profileren als een organisatie die sociale doelen nastreeft door via positieve discri- minatie een goede arbeidsdiversiteit te realiseren. Dit wordt veelal door consumenten gewaardeerd.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: