Millennium Ontwikkelingsdoelen

by

In het jaar 2000 hebben 189 landen een document van de Verenigde Naties (VN) met acht concrete en meetbare doelstellingen met betrekking tot armoedebe- strijding ondertekend. Deze doelen heten samen de UN Millennium Development Goals (MDG’s). De concrete doelstellingen moeten in het jaar 2015 gehaald zijn (Ministerie van Buitenlandse Zaken, 2007). In Nederland zijn deze doelen ook in het regeerakkoord opgenomen om de doelen te kunnen realiseren.

De doelen die de VN gesteld heeft, zijn de volgende.

▪ Het eerste doel is armoede en honger in de wereld te halveren. Dit moet onder andere worden bereikt door meer mensen aan een fatsoenlijke baan te helpen.

▪ Het tweede doel is de mogelijkheid om naar school te gaan. Iedereen moet ten minste het basisonderwijs kunnen volgen en ook kunnen afronden.

▪ Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is het derde doel. In de derde wereld moeten ook de meisjes naar school gaan en zich net als de jongens kunnen ontwikkelen, in plaats van thuisblijven als hulp in het huishouden of als huisvrouw.

▪ Als vierde moet de kindersterfte zijn afgenomen. Hygiëne en toegang tot medicijnen moeten bevorderd worden om kinderen onder de vijf jaar kansen te bieden om gezond te kunnen overleven.

▪ Het vijfde doel is minder sterfte door zwangerschap. Er moet 75 procent minder vrouwen overlijden aan de gevolgen van het zwanger zijn. Illegale abortussen moeten worden tegengegaan en vrouwen moeten zelf het recht krijgen te kunnen beslissen of zij kinderen willen of niet.

▪ Terugdringen van aids, malaria en tbc staat in de millenniumdoelen als zesde genoemd. Onder andere het bevorderen van seksuele voorlichting, het toegankelijk maken van voorbehoedsmiddelen en het beschikbaar stellen van medicijnen moeten deze ziekten tegen- gaan.

▪ Doel zeven is dat meer mensen komen te leven in een duurzaam leefmilieu. Het aantal mensen zonder veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen moet gehalveerd worden, daarnaast moeten luchtvervuiling, ontbossing en uitputting van landbouwgrond worden tegengegaan.

▪ Tot slot wordt eerlijke handel nagestreefd, evenals schuldverlichting en betaalbare medicijnen.

Rijke landen kunnen de ontwikkelingslan- den helpen met het behalen van de millenniumdoelen. Dit kan onder andere door betere communicatie, betaalbare medicijnen en het wegnemen van handelsbarrières (Ministerie van Buitenlandse Zaken, 2007; NCDO & Ministerie van Buitenlandse Zaken, 2009).

Naast overheden kunnen ook bedrijven in hun MVO-beleid aandacht schenken aan deze millenniumdoelen. Hiermee is de kans groter dat Nederland in 2015 aan deze doelstellingen voldoet. Een bijkomend voordeel is dat de consumenten het beleid van de bedrijven waarderen. Deze zorgen voor een beter imago van het betreffende bedrijf.

 

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: