Milieumanagement

by

Milieumanagement is ontstaan naar aanleiding van diverse milieurampen. Door ongelukken of het aan het licht komen van vervuiling worden bedrijven bewust van het belang van een goed milieumanagementsysteem. Na 1970 zijn diverse wateren in Nederland als vervuild bestempeld en zijn er rampen geweest met onder andere olie (Exxon Valdez) en radioactiviteit (Tsjernobyl). Hierdoor en naar aanleiding van de toegenomen bewustwording van duurzaamheid door onder andere de Club van Rome en het Brundtland-rapport hebben bedrijven maatregelen genomen om het milieu te sparen. In eerste instantie gebeurde dit door druk van de maatschappij, later ook op eigen initiatief (Kolk, 2000).

Milieumanagement kan achteraf plaatsvinden, bijvoorbeeld nadat wetten zijn veranderd. Dit noemt Kolk (2000) saneringsgericht milieumanagement. Daarnaast kan het bestaan uit maatregelen op het gebied van het productieproces. Dit noemt Kolk (2000) procesgericht milieumanagement. Ten slotte kan het milieumanagement in de gehele productieketen worden geïntegreerd. Hierbij houdt een bedrijf de eigen (strengere) normen aan in plaats van de wetgeving. Kolk (2000) noemt dit het productgerichte milieumanagement. Het motief van het invoeren van een milieumanagementsysteem kan liggen in de kansen die dit biedt voor het bedrijf. De invoering is in dit geval van strategisch belang en dient om financiële en publicitaire risico’s te vermijden, kansen te benutten waardoor financiële voordelen te behalen zijn en in navolging van concurrenten of om deze juist voor te blijven (Kolk, 2000:145-146).

Met de opkomst van het milieuma- nagement zijn er ook allerlei handreikingen gekomen om milieumanagement toe te passen. Zo worden er ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) ontworpen om milieugegevens op te slaan en te automatiseren. Dit helpt een bedrijf een degelijk milieubeleid op te stellen. Met deze mogelijkheden kan een bedrijf een ISO 14001-certificaat krijgen. Dit certificaat wordt uitgegeven aan bedrijven die op een degelijke manier milieurisico’s beheersen en de wet- en regelgeving naleven (Van den Brand, 2008). Het ISO 14001-certificaat heeft als doel de maatschappij te overtuigen van de milieuprestaties en het na- leven van de wettelijke eisen op dit gebied [zie ISO 14000].

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: