ISO 26000

by

Het idee van een ISO-standaard voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is ontstaan door het zien van het nut van één goed ontwikkelde wereldwijde standaard, in plaats van honderden initiatieven, codes, normen en nationale richtlijnen die zich allen nog in een startstadium bevinden. Voor de ontwikkeling van de standaard en om consensus voor de richtlijn te bereiken is een werkgroep opgericht, waarin 300 experts uit 54 ISO-lidstaten en stakeholdergroepen deelnemen. Een groot verschil met andere ISO-normen is dat kleine organisaties en vertegenwoordigers van ontwikkelingslanden ook deel kunnen nemen aan bepaalde bijeenkomsten voor de ontwikkeling van de ISO 26000-standaard (Castka & Balzarova, 2007).

De ISO 26000-standaard wordt een wereldwijde richtlijn om MVO te implementeren in de bedrijfsvoering. Het zal echter niet gecertificeerd kunnen worden, zoals bij ISO 14000 en ISO 9000 wel het geval is. ISO 26000 heeft als doel om ondersteuning te geven aan de organisaties die willen beginnen met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De standaard kan in alle organisaties worden toegepast, ook door non-gouvernementele organisaties (NGO’s) en overheden, kleine en grote bedrijven. De standaard is nu nog in de ontwikkelingsfase. Er wordt verwacht dat deze in 2010 definitief wordt vastgesteld. De details zijn nu nog niet uitgewerkt, maar op hoofdlijnen is de inhoud van de richtlijn al wel bekend. Zo zal het toepassingsgebied besproken worden, geeft het de samenhang aan met andere richtlijnen, definieert het de belangrijkste begrippen rond MVO, geeft het de context van MVO weer, bevat het MVO-principes en geeft het een leidraad voor MVO-kernonderwerpen en implementatie. Vooral de kernonderwerpen worden zeer specifiek beschreven. De zeven kernonderwerpen van MVO zijn volgens ISO 26000: organizational governance (te vertalen als goed bestuur), mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu, fair operating practices, consu- mentenbelangen en de ontwikkeling van lokale gemeenschappen en maatschappij. Veel aandacht wordt er besteed aan stakeholdermanagement en ook de economische aspecten komen bij de zeven kernonderwerpen terug. De ISO 26000 zal rekening houden met andere initiatieven rond MVO, zoals de duurzaamheidsverslaglegging GRI (Bergenhenegouwen, 2008) [zie ook Global Reporting Initiative (GRI)].

Wanneer in 2010 de standaard definitief wordt, kunnen organisaties, NGO’s en overheden met behulp van ISO 26000 hun MVO-beleid beter opstellen, implementeren in de bedrijfsvoering en beter communiceren over MVO met hun stakeholders.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: