Human Capital

by

Een van de eerste concepten over human capital is afkomstig uit de achttiende eeuw, toen Adam Smith de vier soorten van fixed capital omschreef. Human capital is een niet-tastbare vorm van kapitaal. Het bestaat uit scholing en trainingen, medische zorg en bijvoorbeeld de competenties om eerlijk te zijn of om met uiterste precisie te kunnen werken. Deze vorm van kapitaal bestaat bij individuen of groepen van werknemers in een organisatie (Marshall, 1998; Becker, 1975). Bovengenoemde onderdelen worden tot kapitaal gerekend, omdat zij de inkomsten vergroten, de gezondheid bevorderen, of de goede gewoonten van individuen vergroten. Trainingen, scholing en medische zorg worden daarom gezien als investeringen in menselijk kapitaal in plaats van als kostenpost (Becker, 2008). Human capital is persoonsgebonden. De kennis en vaardigheden die de ene persoon heeft opgedaan kunnen niet of moeilijk worden overgedragen aan een ander. De persoon zal deze kennis en vaardigheden altijd zelf behouden. Zij kunnen niet los van elkaar gezien worden en leveren hierdoor permanente financiële en fysieke voordelen (Becker, 1975).

Diverse onderzoeken wijzen uit dat door het geven van scholing en trainingen het human capital toeneemt met meer dan de waarde die de scholing of training kost in de vorm van geld en tijdsduur die niet in arbeid gestoken kan worden. Dit geldt voor zowel individuen (bijvoorbeeld dat er nascholing beter betaalde banen gekregen kunnen worden), als voor de organisaties die interne opleidingen en trainingen geven (de output en efficiency worden vergroot) (Becker, 1975).

Human capital kan wezenlijk bijdragen aan economische groei. Deze hangt voor een groot deel af van de wisselwerking tussen menselijk kapitaal en nieuwe kennis en vaardigheden. Het feit dat beter opgeleide en getrainde ouders een deel van die kennis en vaardigheden overgeven op de kinderen, maakt dat het effect van training en scholing extra groot is (Becker, 1975; 2008). De ontwikkeling van human capital is hiermee een belangrijke pijler als het gaat om de ontwikkeling van een economisch sterk gefundeerde samenleving, waarin iedereen zich goed kan ontplooien. Het aandacht besteden aan human capital dient dus zowel de organisatie als de maatschappij.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: