Groene energie

by

Groene energie staat voor energie die opgewekt of gewonnen wordt, zonder dat het milieu hier ernstige hinder van ondervindt. Voor elektriciteit geldt dat de energie wordt gemaakt uit duurzame bronnen zoals wind, zon, water en biomassa. Bij groen gas, dat veel later zijn intrede heeft gedaan, gaat het om een compensatie voor de uitstoot die vrijkomt bij de verbranding. Deze compensatie kan bestaan uit het aanplanten van nieuw bos.

Sinds enkele jaren heeft de consument een keuze voor de leverancier voor gas en elektriciteit. Vanaf 2001 was dit het geval bij de markt voor groene stroom, en in 2004 werd de gehele energiemarkt geliberaliseerd. Beide liberaliseringen hebben ertoe geleid dat veel consumenten zijn overgestapt op groene energie. In 2001 waren er ongeveer een half miljoen huishoudens die gebruikmaakten van groene stroom; in 2004 waren dat er al drie miljoen. Toen de stimuleringssubsidies voor groene stroom werden afgeschaft, daalde het groenestroomverbruik, maar sinds 2007 is er weer een stijging te zien. In 2008 werd in Nederland voor ruim 7,5 procent van het totale energieverbruik uit Nederlandse energiebronnen van groene stroom gebruikgemaakt (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2009).

Hoewel steeds meer mensen overstappen op groene energie, blijft de informatieverstrekking hierover nog wat gebrekkig. Veel mensen denken dat groene energie duurder is dan de traditionele grijze energie. Dit zorgt ervoor dat veel mensen niet willen overstappen. Op dit punt valt daarom nog veel te winnen. De verwachting is dan ook dat de komende jaren nog een stijging zal plaatsvinden van het aantal groenestroomgebruikers (Organisatie voor Duurzame Energie, 2009).

Bedrijven maken in toenemende mate gebruik van groene energie. Dit kan de concurrentiepositie versterken. Veel bedrijven streven ernaar om binnen enkele jaren voor 100 procent te zijn overgestapt naar groene energie. Aangezien bedrijven grootverbruikers zijn qua energie, zou dit betekenen dat het totale percentage groene energieverbruik veel zal stijgen.

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: