Green deal

by

Om de financiële crisis van 1929 tot en met 1933 tegen te gaan kwam president Roosevelt met een pakket van maatregelen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Deze maatregelen, in het bijzonder grote investeringen, werden allemaal bij elkaar tot ‘New Deal’ gedoopt. Een deel van deze initiatieven heeft ertoe geleid dat de financiële crisis tot een eind kwam (Verzetsmuseum, 2009).

Ook in 2008 is er een mondiale financiële crisis ontstaan. De voorzitter van de Verenigde Naties Ban Ki-moon pleitte daarom op 12 december 2008 voor een nieuw reddingsplan voor de economie, een nieuwe ‘New Deal’ (Jaura, 2008). Dit keer zou het niet om de Amerikaanse economie gaan, zoals bij de vorige New Deal, maar om de gehele wereldeconomie (Verzetsmuseum, 2009).

Niet alleen de economie zit in een crisis, ook is er een toenemende aandacht voor de klimaatcrisis: het feit dat het klimaat steeds verder bedreigd wordt door het toe- brengen van schade door de mens. Diverse grote internationale organisaties zoals het VN-milieuprogramma UNEP, de Internationale Arbeidsorganisatie en Ban Ki-moon willen de beide crises tegelijkertijd te lijf gaan door het opzetten van grote projecten om het klimaat te verbeteren (Vandaele, 2009). Doordat hier miljoenen banen mee gecreëerd kunnen worden, kan ook de economie uit het slop getrokken worden. Zoals Ban Ki-moon zelf sprak: ‘Ons antwoord op de economische crisis moet ons ook dichter bij de klimaatdoelen brengen. En ons antwoord op de klimaatcrisis moet economische voordelen opleveren’ (Jaura, 2008).

Om deze ‘New Green Deal’ te kunnen laten slagen is er leiderschap van de Verenigde Staten en de Europese Unie nodig. Als het plan werkt, worden er niet alleen banen gecreëerd en zal het milieu minder geschaad worden, ook zal door een toename van het gebruik van alternatieve energiebronnen minder afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen zoals aardolie en aardgas gecreëerd worden. Hiermee lijkt een belangrijke stap gemaakt te kunnen worden naar een duurzamere wereld (Jaura, 2008).

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: