Gemeenschapsontwikkeling

by

Gemeenschapsontwikkeling is de term die staat voor ‘de groei van vooral informele, niet hiërarchische samenlevingsverbanden (netwerken), die mogelijk worden gemaakt op basis van een aantal essentiële, gedeelde waarden’ (Doeleman, 2004:2). De Community Development Association Scotland (CDAS) geeft een aantal voordelen van gemeenschapsontwikkeling. Ten eerste kan het mensen dichter bij elkaar brengen. Daarnaast kan het mensen helpen om gedeelde problemen en behoeften te identificeren en hierop in te spelen. Ook kan het mensen helpen te ontdekken welke mogelijkheden zij gezamenlijk al hebben; het helpt kennis, vaardigheden, zelfvertrouwen en samenwerkingscompetenties te ontwikkelen; het bevordert de organisatie van en leiderschap binnen de gemeenschappen en het helpt gemeenschappen onderling contacten te versterken (Community Development Alliance Scotland, 2008).

Het samenwerken binnen gemeenschappen leidt tot voordelen voor de leden van de betreffende gemeenschappen. CDAS (2008) geeft de volgende voordelen: mensen kunnen makkelijker acties ondernemen als er een onredelijke machtsverhouding ontstaat; zij kunnen snel omgaan met issues die belangrijk worden gevonden; zij kunnen de relaties tussen gemeenschappen en publieke of private organisaties veranderen; zij kunnen publieke organisaties helpen op een open wijze te opereren; zij kunnen beter de toegenomen democratie, participatie en betrokkenheid promoten in publieke zaken. Daarnaast legt gemeenschapsontwikkeling de basis voor een verbinding tussen de gemeenschap en publieke instellingen, effectieve advisering, betere samenwerking en verbeterde service (Community Development Alliance Scotland, 2008).

In de loop van de tijd zal de eenheid binnen de groep en het probleemoplossend vermogen van de groep toenemen. De positieve effecten van de gemeenschappen reiken niet alleen tot de personen die deel uitmaken van de gemeenschap, maar ook tot daarbuiten (Doeleman, 2004:2). Het ontwikkelen van gemeenschappen vraagt om samenwerking van diverse partijen. Zowel bestuur, maatschappelijk middenveld als de burgers zelf moeten met een geïntegreerde aanpak komen om gemeenschappen effectief te helpen ontwikkelen (Doeleman, 2004:2).

Het stimuleren van gemeenschapsontwikkeling kan enerzijds een doel zijn voor bedrijven in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, om bepaalde gemeenschappen kansen te bieden; anderzijds kan ook een bedrijf voordeel behalen uit de ontwikkelde gemeenschappen door hiermee samen te werken en langs deze weg de maatschappij te laten participeren in de besluitvorming van de organisatie.

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: