Factor 4 & Factor 10

by

Onder Factor 4 wordt verstaan het twee keer zo productief zijn van een organisatie, met slechts de helft van de grondstoffen. Onder grondstoffen worden zowel materialen als de energie die nodig is voor de productie verstaan (The Dictionary of Sustainable Management, 2008). Hierdoor ontstaat een vier keer zo grote efficiency.

Het concept is voor het eerst geïntroduceerd door Von Weizsacker, Lovins en Lovins in 1997 in Factor four: doubling wealth, halving resource use. Alle drie de auteurs zijn toonaangevende personen op het gebied van duurzaam ondernemen, waarbij Ernst Von Weizsacker president was van het Wuppertal Institute of Climate, Environment and Energy. De broers Lovins zijn de oprichters van het Rocky Mountain Institute met als doel het ontwikkelen en promoten van duurzame productie en efficiency (Von Weizsacker, Lovins & Lovins, 1997).

Factor 10 is een verdergaande uitdaging dan Factor 4, omdat hier uitgegaan wordt van een tien keer zo grote efficiency. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door vijf keer zo productief te zijn met de helft van de grondstoffen, maar kan ook worden bereikt door de productiviteit gelijk te houden, maar de hoeveelheid grondstoffen te reduceren tot tien procent (The Dictionary of Sustainable Management, 2008).

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: