EU groenboeken en witboeken

by

Als voorbereiding op beleidsvorming werkt de Europese Commissie met groenboeken en witboeken (green & white papers). Een groenboek is een door de Europese Commissie gepubliceerd rapport over een specifiek beleidsterrein. Een groenboek is bedoeld om discussie tussen verschillende doelgroepen te stimuleren en belanghebbenden te laten reageren. Deze reacties worden gebruikt bij het verdere beleidsvormingsproces en het opstellen van beleidsaanbevelingen en voorstellen. Een witboek is vaak een vervolg op een groenboek. Het witboek bevat een voorstel met een actieplan op het specifieke beleidsterrein van het groenboek (Bouwma, Klijn & Pedroli, 2001).

Er werd voor het eerst gebruikgemaakt van groen- en witboeken door het Britse parlement als aankondigende en wetgevings-voorbereidende beleidsnota’s. Dit is later door de Europese Unie (EU) overgenomen. De groen- en witboeken liggen in het be- leidsvormingsproces tussen het publiceren van het voorontwerp en het uitbrengen van beleidsnota’s en wetgeving in. Deze papers worden vaak gebruikt om inhoudelijke discussie over de wetsvoorstellen zelf terug te dringen (Voermans, 2000). In 2001 is er door de Europese Commissie een groenboek over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) opgesteld. Het groenboek ‘De bevordering van een Europees kader voor de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven’ heeft tot doel om een grootschalig debat op gang te brengen over hoe de EU de sociale verantwoordelijkheid, innovatie en transparantie kan bevorderen. De EU heeft belang bij het leveren van een bijdrage aan de doelstellingen die de Europese Raad van Lissabon in het jaar 2000 heeft gesteld. Hiermee kan de EU ‘de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie in de wereld te worden, met duurzame economische groei, meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang’ (Commissie van de Europese Gemeenschappen, 2001).

Op dit groenboek zijn meer dan 250 reacties ontvangen. Daaropvolgend heeft de EU een strategie opgesteld om MVO te promoten waarin onder andere een aantal principes over MVO beschreven staan. Dit document kan gezien worden als het witboek over MVO (European Environment Agency, 2002).

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: